U Mostaru se tokom pandemije uduplao broj prijava nasilja nad ženama

Screenshot 3 58

U Mostaru se tokom pandemije uduplao broj prijava nasilja nad ženama, kao i dolazaka pod zaštitu u sigurnoj kući, u odnosu na statističke podatke od ranijih godina.

Zabrinjavajući podatak iznijela je direktorica udruženja žene BiH iz Mostara Dijana Tadić, navodeći kako se znatno povećao broj prijava nasilja i putem društvenih mreža.

“Često su nam se javljale žene, gdje nisu mogle da govore, pisale su nam poruke ili bi javljale neke termine kada ih mi možemo nazvati, jer su doslovno bile zatočene u svom domu koji je postao opasno okruženje za njih i za djecu”, objasnila je Tadić.
Dijana Tadić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Dijana Tadić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Glavni problem zbog kojeg žene koje su žrtve ne izlaze iz nasilne sredine, prema njenim riječima, jeste ekonomska ovisnost o nasilniku.

Da su žene često žrtve zlostavljanja zbog finansijske ovisnosti, potvrdila je direktorica Udruženja građana Budućnost Jelena Mišić.

“Naša organizacija vodi sigurnu kuću od 2.000 godine i prema pokazateljima se 90 posto žrtava vrati nasilniku iz ekonomskih razloga”, kazala je Mišić.

Ističe da institucije imaju programe za zaštitu žena od nasilja, ali da to nije dovoljno.

“U našoj sigurnoj kući u Modriči od osnivanja je zbrinuto blizu 4.000 žrtava, a broj onih kojima pomoć treba je sve veći”, ustvrdila je Mišić.

S ciljem osnaživanja žena, danas su Memorandum o saradnji potpisali Fondacija “Infohouse”, Udruženje “Budućnost” i Sigurna kuća “Marguerite” u Mostaru, gdje je predstavljan i projekt “Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena, žrtava nasilja u porodici”.

“Projekt ima za cilj eliminaciju nasija i diskriminacije žena žrtava nasilja u porodici kroz ekonomsko osnaživanje. Žrtvama trebaju određene edukacije da se osnaže i da im se da mogućnost da nauče neke vještine i što bolje izrade svoju ideju i biznis plan da bi kasnije mogle aplicirati na konkurs za dodjelu granta”, rečeno je tom prilikom.

Ovim projektom predviđena je dodjela 15 grantova i svaki grant iznosi po 3.000 eura.

Također je najavljeno da će se raditi analiza zakona o zaštiti žena od nasilja u porodici u oba entiteta BiH i zajednički djelovati u pravcu poboljšanja zakona i izmjena zajedno sa drugim organizacijama, kako bi se povećala zaposlenost ovih rizičnih kategorija.