U mozak majmuna ugrađeni čipovi da bi mogao mislima igrati videoigru

Objavljen je videosnimak kojim se prikazuje majmun sa ugrađenim implantatima u njegov mozak, a zahvaljujući kojima igra jednostavnu videoigru. Riječ je o projektu start up kompanije Neuralink u vlasništvu milijardera Elona Muska.

Na trominutnom snimku je prikazan majmun Pager kojem su ugrađeni čipovi na svakoj strani mozga, a to mu je omogućilo da igra igru “Mind Pong”. Ova životinja je sada osposoboljena da mislima koristi džojstik za igru.

Musk, inače čelnik kompanija Tesla i SpaceX, je jučer preko Twittera ukazao koliko je ovo značajan projekat za čovječanstvo.

“Prvi proizvod Neuralinka će pomoći osobama koje su paralizirane da mislima koriste mobitel i to brže nego osobe koje mogu pomijerati prste”, napisao je na Twitteru.

O koliko je ambicioznom i značajnom projektu riječ potvrđuje i njegova najava da će poboljšanjem ove inovacije biti omogućeno npr. paraplegičarima da prohodaju. Obrazložio je da se implantati bežično pune.

Neuralin funkcioniše tako što registruje i dekodira električne signale iz mozga koristeći više od 2.000 elektroda ugrađenih u područja motoričkog korteksa koje koordiniraju pokrete ruke.

Ova kompanije je osnovana prije pet godina i sjedište joj je u San Franciscu. Cilj joj je ugradnja bežičnih računarskih čipova u mozak da bi se pomoglo osobama sa neurološkim oboljenjima, kao što su Alchajmerova bolest, demencija, povreda kičmene moždine. Cilj je doprinijeti i razvoju umjetne inteligencije.

U augustu prošle godine Neuralinkovi čipovi su ugrađeni u svinju, prenosi agencija Reuters.

Prethodni članakRumunjski sudac suspendiran jer je tražio Haalandov autogram
Sljedeći članakSve veći broj žena uči da vozi kamion