U narednim danima moglo bi propasti novih 1.000 tona malina

Na jučerašnjem sastanku predstavnika Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Saveza proizvođača jagodičastog voća te otkupljivača zaključeno je da bi trebalo osigurati dodatne kapacitete hladnjača od kompanija kao što su Klas ili HIFA.

Direktor Jedinice za koordinaciju projekata pri Ministarstvu poljoprivrede FBiH (IFAD) Halil Omanović kazao je za Klix.ba da je osnovni problem što je malina rodila ranije te su vrlo brzo svi kapaciteti hladnjača bili popunjeni.

“Iz IFAD-a je ponuđeno da se grade kapaciteti u 27 općina, ali samo šest općina je izrazilo interes, od čega su tek tri projekta realizirana. Niko nije mogao očekivati da će to biti tako“, kazao je Omanović.

Jasminka Hadžiabdić, predsjednica Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH, rekla nam je kako je uvjerena da će ova kriza trajati narednih 7-10 dana.

“Država je na ispitu da spasi maline koje propadaju na poljima. Imamo niz prijedloga koje još moramo finalizirati. Dobili smo neka uvjerenja da bi već sutra moglo doći do rasterećenja u prijemu robe. Otkupna cijena je druga priča i to zavisi i od tržišta, ali i od države”, rekla je ona.

Copy

Podsjetimo, malinari iz orahovičkog kraja jučer su uništili stotine kilograma malina, a primorani su to raditi i u narednom periodu sve dok hladnjačari ne otkupe ono što oni poberu u svojim malinjacima.

Klix.ba

Prethodni članakU Čeliku nisu zabrinuti: Propisi su na našoj strani
Sljedeći članakU posjeti porodici Kozlić u Kaknju: Nije važna maturska haljina, već ljudskost