Portal 072info

U narednim danima poboljšanje kvaliteta zraka

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U pojedinim dijelovima Federacije BiH jučer je došlo do poboljšanja stanja kvaliteta zraka. Istovremeno kvalitet zraka u Živinicama, Tuzli i Lukavcu ostao je ozbiljno narušen i uslovi su opasni po ljudsko zdravlje, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Nešto bolji meteorološki uslovi jučer su uslovili da se kvalitet zraka znatno poboljša u Jajcu i Sarajevu, međutim značajnih promjena nije bilo u Zenici i tuzlanskom kantonu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Gusta magla koja je poklopila dna dolina Spreče, Jale i Gostelje uvjetuje daljnju akulumaciju zagađujućih materija u zraku. U višim horizontima puše slab južni vjetar koji još uvijek ne uspjeva da “raspuše” maglu iz dolina. Najviše koncentracijezagađujućih materija su izmjerene u Živinicama gdje su prekoračene propisane vrijednosti za sumpordioksid, lebdeće čestice (prašinu), azotne okside i ugljični monoksid. U Tuzli i Lukavcu situacija je tek neznatno bolja.

U Zenici stanje slično kao i prethodnog dana. Visoke koncentracije prašine i sumpordiokisda u tom gradu su ipak nešto niže nego u navedenim gradovima tuzlanskog kantona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Sarajevu je jučer ipak došlo do poboljšanja kvaliteta zraka, iako su visoke vrijednsoti koncentracija azotnih oksida i lebdećih čestica ostale u nižnim dijelovima grada (Otoka, Ilidža).

Relativno povoljni meteorološki uslovi se očekuju i u naredna tri dana, te se može očekivati poboljšanje stanja. Južna strujanja, koja inače pogoduju miješanju i “čišćenju” zraka oslabe na intenzitetu dok dođu do mjesta na sjeveroistoku Bosne te se stoga pozitivni efekti takvih kretanja zraka najkasnije očituju u mjestima koja su trenutno najzagađenija. Vjeruje se da će u naredna dva dana ipak doći do značajnijeg poboljšanja kvaliteta zraka u tim gradovima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za provedbu koraka i mjera za spriječavanje prekomjernog zagađenja zraka nadležne su kantonalne i općinske institucije.

Za savjetovanje o ponašanju građana u takvim situacijama nadležne su zdravstvene institucije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)