Portal 072info

U narednom periodu povećanje koncentracije štetnih materija u zraku

U narednom periodu, do marta ili aprila 2018. godine u zavisnosti od općih meteoroloških uslova, u većem području Federacije Bosne i Hercegovine očekuju se povećane koncentracije zagađujućih materija u zraku u mjeri koja može ugroziti zdravlje građana i uticati na privredne, saobraćajne i druge aktivnosti, saopćeno je danas iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Posebno osjetljiva su ona područja u kojima su smještena značajna termoenergetska i industrijska postrojenja, doline rijeka Bosne, Spreče, Lašve, područja u kojima se za zagrijavanje intenzivno koriste kruta goriva, osobito ugalj, područja sa frekventnim saobraćajem, kao i sva druga područja u kojima postoji mogućnost zadržavanja stabilnih meteoroloških prilika koje mogu uzrokovati uspostavu temperaturnih inverzija.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda mole sve pravne i fizičke osobe, upravitelje industrijskih pogona, toplana, građane, pojedince i udruženja da u narednom periodu racionaliziraju svoje aktivnosti u smislu smanjenja emisija štetnih materija u zraku te da poštuju preporuke nadležnih institucija.

U periodu povećanog zagađenja zraka izložene su sve kategorije stanovništva, a posebno djeca i radnici koji obavljaju fizičke poslove na otvorenom.

Federalni hidrometeorološki zavod moli pravne i fizičke osobe da se konsultuju sa predstavnicima zdravstvenih institucija o načinima preventivne zaštite radi smanjenja negativnih uticaja na zdravlje.

U prethodnim danima je došlo do postepenog povećanja koncentracija zagađujućih materija (lebdećih čestica tj. prašine, sumpordioksida) u zraku na većem broju mjernih mjesta i do prekoračenja propisanih graničnih vrijednosti za pojedine materije.

U nedelju se očekuje poboljšanje općih meteoroloških uslova koji će pozitivno djelovati na kvalitet zraka. Trenutna situacija nije ni približno ozbiljna u odnosu na onu kakva se očekuje u većem dijelu predstojeće zime.

Federalni hidrometeorološki zavod će obavještavati javnost i institucije o stanju kvaliteta zraka na području FBiH i kratkoročnim predviđanjima u skladu sa općim meteorološkim prilikama, kako bi nadležne institucije mogle poduzeti očekivane mjere za smanjenje zagađenja zraka, poručili su iz FHMZ BiH.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box