U našoj zemlji ne postoji jasna strategija: BiH jedina u regionu nema prevenciju srčane smrti

50F5219E 5737 431C 8705 52CC22B1EF39
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Bivši gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlićpreminuo je u petak u 63. godini.

Bešlić je zbog hroničnih problema s kardiovaskularnim sistemom više puta operativno tretiran, a transplantacijom je dobio novu šansu za život. Nažalost, to je trajalo samo sedam mjeseci.

Državni nivo

Njemu je u februaru ove godine urađena transplantacija srca u Zagrebu, jer naša država nema adekvatne mehanizme za ovaj zahvat.

Kardiolog Elmir Jahić za „Avaz“ je rekao da bi se projekt omogućavanja transplantacije srca u BiH morao organizirati na nivou države ili entiteta.

– Nažalost, puno prostije i jeftinije stvari koje spašavaju živote nismo uspjeli regulirati. Još imamo velike liste čekanja za interventne procedure u kardiologiji. Jedina smo zemlja u regiji koja nije riješila prevenciju iznenadne srčane smrti – istakao je Jahić.

Prvo presađivanje srca izvedeno je u Kejp Taunu u Južnoj Africi 1967. godine. Otad do danas se izvodi gotovo rutinski svugdje u svijetu. I 54 godine poslije, bh. građani gube bitku za život.

– Ovi koji imaju hrvatsko državljanstvo pokušavaju u Hrvatskoj. Za ostale to izuzetno puno košta. Ukoliko na ovaj način nadležna ministarstva budu i dalje prilazila problemu bez jasne strategije i određivanja jednog centra na području BiH koji će vršiti ove operacije i educirati kadrove, još dugo ćemo čekati na prvu transplantaciju – kazao je Jahić.

  • Jahić: Edukacija kadrovaJahić: Edukacija kadrova

Proces oporavka

Ljubo Bešlić je u više navrata isticao da je stres glavni krivac za njegovo loše zdravstveno stanje, međutim, Jahić tvrdi da to nije dominantan faktor koji može pogoršati situaciju i zdravstveno stanje. Prema riječima Jahića, pacijent može živjeti s presađenim srcem i do 20 godina, međutim, time se ne završava proces oporavka.

– Moraju biti i timovi obučeni za ovaj projekt, zatim vođenje pacijenata od kardiologa, ljekara u intenzivnim njegama, zatim imunologa – istakao je Jahić.

Nemoguća misija

Presađivanje srca je operacija u kojoj se bolesno ljudsko srce u terminalnoj fazi zamjenjuje zdravim srcem donora. Zahvat se radi kada su iscrpljene sve ostale mogućnosti liječenja.

Iako je to zahtjevna operacija, šansa za preživljenje je dobra s primjerenom njegom prije i poslije operacije. Ali to je za BiH još nemoguća misija.

– Stotine ljudi imamo na hemodijalizi zato što nismo adekvatno riješili program transplantacije bubrega, a kamoli da govorimo o transplantaciji srca – zaključio je Jahić.

GODISNJICA
MARKETING