U nedjelju 67. Čevljanska korida

Na Čevljanskom polju u nedjelju bit će održana 67. tradicionalna korida na kojoj se već dugi niz godina okupi više od 50.000 posjeilaca.

Besim Gljiva, predsjednik organizacionog odbora Čevljanske koride, ističe da je sve spremno za najbolju borbu bikova u region na koju su dolazak najavili posjetioci iz cijele BiH, ali i Hrvatske, Srbije, Crne Gore…

– Sve je spremno za feštu godine za široke narodne mase. Nedjelja će donijeti cjelodnevni kulturno-zabavni program, te tradicionalna takmičenja bacanje kamena, trke konja… U 17 sati počinje korida sa devet borbi najjačih bikova u našoj zemlji. Čevljanska korida ne bi bila ista bez jedinstvenog i harizmatičnog spikera Milenka Srdića. Za posjetioce sa kupljenom ulaznicom koja košta 5 KM uz obezbjeđen parking, sponzori su obezbjedili bogate nagrade. Vrijedna nagrada očekuje i onog ko najbolje bude igrao bosansko kolo – kaže Gljiva.

Jedna od najzanimljivih borbi bit će za titulu najboljeg u lakoj kategoriji u kojoj će se Putalj Renate Pranjković boriti protiv Zlatonje čiji je vlasnik Sale Begović iz Visokog.

– Renata Pranković je jedinstvena pojava na koridama u region i zbog toga je dobila s pravom nadimak “Kraljica bh. korida”. O njoj je snimljeno nekoliko dokumentarnih filmova i gdje god se pojavi izaziva veliku pažnju. Na Čevljansku koridu dolazi i Ivo Ilić iz ilijaša, Netko Smajić iz Viteza čija porodica već četiri decenija dolazi na Čevljanske koride, Hamko Lapandić iz Banovića. Na Čevljanskim koridama se okupljaju ljudi svih nacija i vjeroispovijesti. Ovo je naš praznik i nikom ga ne damo – kaže Gljiva.

Prethodni članakVIDEO: Jeziva povreda Paula Georgea, nakon doskoka slomio nogu
Sljedeći članak5 najčešćih grešaka koje pojačavaju žutilo zubi