U nedjelju prijevremeni izbori za gradonačelnika Prijedora

izbori

Prijevremeni izbori za gradonačelnika Prijedora bit će održani u nedjelju, 12. decembra. Pravo glasa ima 86.329 građana, a izborna tišina počinje sutra ujutro u 7:00 sati, saopćila je danas Centralna izborna komisija BiH.

Biračka mjesta bit će otvorena od 7:00 do 19:00 sati, a izborna tišina počinje u subotu, 11. decembra, u 7:00 sati i trajaće do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19:00 sati u nedjelju, napomenuli su iz CIK-a BiH.

Za potrebe održavanja prijevremenih izbora određeno je 130 redovnih biračkih mjesta i jedno biračko mjesto za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, formirana su tri mobilna tima i jedan poseban covid 19 mobilni tim.

Pravo glasa na ovim prijevremenim izborima, prema biračkom spisku zaključenom u ponoć na dan 22. novembra, ima 86.329 birača uključujući 608 birača registrovanih za glasanje u odsustvu, koji pravo glasa ostvaruju lično na biračkom mjestu u Prijedoru i 2.851 birač registrovan da glasa putem pošte.

Na glasačkom listiću za izbor gradonačelnika Prijedora nalazi se 14 kandidata.

Za posmatranje prijevremenih izbora u Prijedoru CIK BiH je akreditovala 148 posmatrača udruženja građana i dva posmatrača OHR-a, dok je za akreditovanje posmatrača političkih subjekata za posmatranje rada biračkih odbora i gradske izborne komisije nadležna Gradska izborna komisija Prijedor.

Prijevremeni izbori za gradonačelnika Prijedora sprovešće se u uslovima epidemije covida 19 i u skladu sa instrukcijom o postupanju tijela za sprovođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije virusa koro od 26. juna 2020. godine, te uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera nadležnih organa.

IZVORAvaz
Prethodni članakNina Badrić: Voljela bih da dođe do tih vremena kada za jedan nastup možeš dobiti 100.000 eura
Sljedeći članak“Znala sam kao dijete orati sa volovima i hraniti mlađu braću i sestre” (VIDEO)