U nedjelju se biraju načelnici Travnika i Foče

Prijevremeni izbori za načelnika općina Travnik i Foča u Federaciji BiH bit će održani u nedjelju, 11. aprila.

Biračka mjesta će biti otvorena od 7:00 do 19:00 sati, a izborna šutnja počinje sutra u 7:00 sati i traje do zatvaranja biračkih mjesta, saopćeno je iz Centralne izborne komisije BiH (CIK).

Travničani će moći birati novog načelnika između Kenana Dautovića, kandidata SDA, i Harisa Kaniže, kandidata Koalicije Naša travnička priča koju čine Narod i pravda, Socijaldemokratska partija BiH i Naša stranka.

Isti dan stanovnici Foče birat će između Mensuda Borovića, kandidata SDA, Mensuda Arnauta, kandidata koalicije NBL – A SDA Zajedno sa Ustikolinu i nezavisnih kandidata Muje Sofradžije i Mensure Karahodže.
77 biračkih mjesta u Travniku

Za potrebe održavanja prijevremenih izbora u Travniku određeno je 77 redovnih biračkih mjesta, formirana su tri mobilna tima i jedan poseban covid mobilni tim, dok su za održavanje prijevremenih izbora u Foči određena tri redovna biračka mjesta, formirana su dva mobilna tima i jedan poseban covid mobilni tim.

Pravo glasa na izborima za načelnika općine Travnik, prema biračkom spisku zaključenom u ponoć na dan 22. marta, ima 47.782 birača, uključujući 214 birača registriranih za glasanje u odsustvu koji pravo glasa ostvaruju lično na biračkom mjestu u Travniku i 746 birača registriranih da glasaju putem pošte.
U Foči glasa 1.605 birača

Pravo glasa na izborima za načelnika općine Foča ima 1.605 birača, uključujući 31 birača registriranog za glasanje u odsustvu koji pravo glasa ostvaruju lično na biračkom mjestu u Foči i 13 birača registriranih da glasaju putem pošte.

Za prijevremene izbore u nedjelju CIK je akreditovao 122 posmatrača udruženja građana, dok je za akreditovanje posmatrača političkih subjekata za posmatranje rada biračkih odbora i općinske izborne komisije nadležna općinska izborna komisija.

CIK BiH je akreditovao i jednog posmatrača u ime političkog subjekta za posmatranje rada Glavnog centra za brojanje i rada CIK-a.

IZVORAvaz
Prethodni članakKakanjka Dalila Ahmetović: Svaki dan ću biti Romkinja, biti pozitivan primjer i biti čovjek
Sljedeći članakSUSRET NAKON 20 GODINA: Majka na dan vjenčanja saznala da je žena koja će joj biti snaha zapravo njena izgubljena kći