Portal 072info

‘U Neretvu s njim, na kolac, halal Srbin…’: Novinar N1 Nikola Vučić na meti brutalnih prijetnji zbog komentara o…

Upravni odbor Udruženja /udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuje prijetnje Nikoli Vučiću, novinaru N1 TV iz Sarajeva, upućene putem društvenih mreža, nakon njegove objave na Tweeteru.


Komentarišući vijest da se Zapadno – hercegovački kanton proglasio “korona – free zonom”, novinar Vučić je putem Tweetra sarkastično upitao hoće li “uskoro proglašenje ´fascism –free´ zone”. Nakon toga su uslijedile prijetnje, pozivanje na nasilje uz opaske kako treba sa njim “u Neretvu ili na kolac”, etiketiranje Vučića kao “halal Srbina”, te brojne druge uvredljive poruke na njegov i račun njegove porodice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME


UO BH novinara smatra neprihvatljivim prijetnje nasiljem, govor mržnje i pokretanje hajke na novinara Vučića i članove njegove porodice, te poziva MUP Federacije Bosne i Hercegovine, kao i Federalnu upravu policije na hitnu reakciju, istragu prijetnji i poduzimanje zakonskih mjera prema osobama koje stoje iza njih.


UO BH novinara izričito naglašava kako su pozivi na nasilje i prijetnje smrću krivično djelo, što znači da niko ne smije koristiti javni komunikacijski prostor kako bi ugrožavao sugurnost bilo koga, u ovom slučaju novinara Vučića i njegove porodice. Neslaganje sa Vučićevim komentarom nikako ne smije biti izgovor za nasilje ili prijetnje smrću, budući da sloboda govora i javna politička debata podrzumijevanju kritiku, negiranje, osporavanje i argumentiranu polemiku o nečijim tvrdnjama ili stavovima. Također, podsjećamo kako novinari i(li) mediji, pa makar to bilo i putem društvenih mreža, ne smiju kršiti pravila profesionalnog, objektivnog i korektnog izražavanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME


U tom kontekstu, UO BH novinara skreću pažnju na neprihvatljivo pokretanje medijske hajke na Nikolu Vučića, kao i politčke manipulacije, činjenično neutemeljene natpise i generalizacije u vezi sa njegovim Tweeter komentarom u jednom broju medija iz Hercegovine. Posebno je neprihvatljivo kršenje prava na privatnost, kao i nepotrebno izlaganje javnosti Vučićevih roditelja, posebno oca, za šta ne postoji nikakav razuman osnov niti opravdan javni interes.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima će o ovom slučaju obavijestiti nadležne policijske organe Federacije BiH, Vijeće za štampu i online medije u BiH i Regulatornu agenciju za komuniakcije, kao i sve druge medijske organizacije i institucije u BiH i Evropi, navodi se u saopštenju Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Vremenska prognoza do kraja mjeseca: Kada nas očekuju nove promjene

Redakcija

Prva grupa hadžija stigla u BiH: “Velike emocije, čovjek bi se odmah vratio”

Redakcija
REKLAMA
KRAJ REKLAME