U nestalom avionu bilo više od 2 tone tereta o kojem niko ništa ne zna

Podijelite vijest

Misterija malezijskog boinga koji je s lica Zemlje netragom nestao 8. marta produbila se ovog vikenda nakon što se ispostavilo da manifest leta, u kojemu bi trebali crno na bijelo biti svi podaci o putnicima, teretu, ruti i slično, nije bio potpun.

Podatak o 239 putnika i članova posade nije se promijenio, ali otkriveno je da se u utrobi letjelice nalazilo preko dvije tone nepoznatog tereta, piše Jutarnji list.

Prema direktoru “Malaysia Airlinesa” Ahmadu Jahji, u avionu je bilo nešto više od četiri i po tone egzotičnog voća, te pošiljka litijumskih baterija ukupne mase oko 200 kilograma, koja se nalazila u zasebnom odjeljku kontejnera.

Njegova tvrdnja, koju je iznio još krajem marta na jednoj press konferenciji, ne slaže se s upravo objavljenim manifestom, u kojem nijedna pošiljka ne teži 200 kilograma.

Konkretno, u manifestu piše da je kompanija “NNR Global” na letjelicu u pomenuti odvojeni odjeljak ukrcala 133 identična predmeta ukupne mase 1,99 tona i još 67 predmeta mase 463 kilograma, što daje ukupnu masu od 2,4 tone, dakle 2,2 tone više od onoga što je spominjao Jahja. Pritom se ne navodi o kojim je predmetima riječ, ali je jasno da se brojke ne poklapaju s podatkom koji je iznio šef aviokompanije.

Pod pretpostavkom da je jedan dio predmeta predstavljao litijumske baterije, ostaje tajna šta su predstavljali ostali predmeti. U “Malaysia Airlinesu” su u jednom ranijem saopštenju naveli da su uz baterije bili punjači i druga “radio-oprema”, ali s obzirom na razlike u brojkama pojavila se sumnja u istinitost te tvrdnje.

S druge strane, poznato je da je u avionu među putnicima bilo 20 ljudi zaposlenih u teksaškoj kompaniji koja proizvodi poluvodiče i visokotehnološke komponente za sisteme naoružanja i avijaciju. Pojavile su se teorije koje upravo tu grupu putnika povezuju sa spomenutom “radio-opremom”, koja je možda mogla biti iskorištena za “nevidljivo” slijetanje aviona na neku još neotkrivenu lokaciju.

Na direktno pitanje o misterioznom teretu portparol “Malaysia Airlinesa” jednim malezijskim dnevnim novinama kategorički je odbio dati odgovor. “Ne mogu vam ništa reći jer je istraga u toku. Pravni savjetnici su nam rekli da o ovome ne bismo smjeli govoriti”, kazao je portparol za malezijski “The Star”.

Nije čak htio odgovoriti ni na pitanje ko je proizveo poznati dio tereta, pomenute litijumske baterije, već je inzistirao da je riječ o povjerljivim informacijama.

Dosad je u više navrata u raznim teorijama o nestanku aviona spomenuto kako se jedan od mogućih uzroka iščeznuća aviona nalazi u baterijama, koje su u određenim uslovima eksplozivne. Neke teorije su navodile da je neko namjerno detonirao baterije, ali dokaza o takvim tvrdnjama nema.

“The Star” navodi da špediterska kompanija “NNR Global” skladište ima odmah pored aerodroma u Kuala Lumpuru, ali u firmi insistiraju da imaju sjajno organizovanu službu obezbjeđenja, koja sarađuje s lokalnom policijom te otklanjaju mogućnost da im je neko podvalio potencijalno opasan teret, piše Jutarnji list.

istinito.com