U Neumu od danas nastavak pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH

D0841713 AFD2 42AE 99EA 80F39171CC4F

Direktorica za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Matthew Palmer, nastavili su pregovore o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u Neumu sa političarima iz BiH među kojima su i Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ), piše N1.

Lider SDA Izetbegoviće je doputovao sinoć u Neum, a osim njega i Čovića tu je i Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a koji je jučer poručio za medije da očekuje da će pomak upravo biti napravljen u Neumu.

Pregovori u Neumu će od danas zvanično biti nastavljeni, a sinoć su bh. političari i međunarodni predstavnici po dolasku u Neum imali neformalnu večeru u 19:00 sati u jednom od hotela gdje će se i voditi dalji razgovori.

Kada je riječ o pregovorima, SDP, Naša stranka i DF su odbili da učestvuju u tome. SDP je rekao da su uslov za nastavak razgovora eblokada rada tijela državne vlasti koju provode dužnosnici iz entiteta Republika Srpska.

Naša stranka je saopćila da ne želi učestvovati u razgovorima koji ignorišu njihove prijedloge za izmjene izbornih pravila na tragu građanske države.

Iz DF-a su poručili da su pregovori farsa te da je reduciranje doma naroda crvena linija za sve.

S druge strane, nadmetanja su i dalje prisutna između SDA i HDZ-a od čijih lidera i zavisi hoće li biti kompromisa i dogovora.

Naime, Izetbegović je, nakon pregovora vođenih u srijedu, potvrdio kako su pozicije pregovaračkih strana nepromijenjene, ali očekuje da bi u Neumu moglo biti napretka “uz dozu odgovornosti” pojašnjavajući kako od HDZ-a BiH očekuje da pristane na reviziju mehanizama blokade donošenja odluka u tijelima vlasti, koji su sada na raspolaganju, a posebno onih u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Čović dosadašnji tok pregovora nije komentarisao osim što je na samom početku potvrdio kako HDZ očekuje prihvatanje rješenja koja će osigurati legitimno predstavljane konstitutivnih naroda u tijelima vlasti.

Podsjetimo, američki i evropski posrednici u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH u četvrtak su okončali pojedinačne susrete s predstavnicima političkih stranaka iz BiH.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE