U neuslovnoj sudnici nastavljeno suđenje u predmetu “Zenicatrans”: Svjedok govorio suprotno materijalnim dokazima

Podijelite vijest

Na Kantonalnom sudu u Zenici danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Zenicatrans”, a na pretresu je izveden dokaz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) saslušanje svjedoka Jusufa Borića, dugogodišnjeg direktora preduzeća “Zenicatrans”.

I danas je svjedok Borić, baš kao i na prethodnom pretresu, ponovio u odgovorima na pitanja advokata odbrane kako su najprije u “Zenicatransu” podigli kredit u Raiffeisen banci, dobili sredstva, kupili autobuse, stavili ih u upotrebu, a tek godinu kasnije od dobivanja sredstava napravili Ugovor sa Gradom Zenica o zajedničkom vraćanju sredstava.

Dakle, odbrana je još jednom dokazala da svjedok govori suprotno onome što su materijalni dokazi pa je tako i dokazala da kazivanje svjedoka ima manju važnost od onog što piše u dokumentu.

ČITAJ JOŠ:  Nastavljeno suđenje u predmetu "Zenicatrans": Tužiteljica predočila dokaz kopije zapisnika sa originalnim potpisom

Niti je postojala odluka Općinskog vijeća da se kupe autobusi niti da se “Zenicatrans” zaduži. Svjedok Borić, ustanovljeno je na današnjem suđenju, pogrešno tumači da je Ugovor o kreditiranju sklopljen zbog garancija Općine što je netačno nego je sklopljen kao kontinuitet poslovne saradnje banke i “Zenicatransa” još od 2006. godine.

Današnje suđenje, također, je proteklo u žalbama razmažene tužiteljice Adine Karadža kojoj je smetalo gotovo sve i svašta, dok se danas pokazala i stručnjakinjom za procjenu vrsta pogleda. Tako je tužiteljica, uvidjevši da optužnica koju je podigla iz pretresa i pretres pada, imala žalbe na gotovo sve zbog čega je u trenutku prijetila obraćanjem VSTV-u, izlaskom iz sudnice… Kada nije znala na šta bi uputila primjedbe, ocjenjivala je kako se prema njoj upućuju prijeteći pogledi na što se cijela sudnica nasmijala.

ČITAJ JOŠ:  Kasumović svečano otvorio jedinstvenu dječiju čitaonicu u BiH

Advokati odbrane, baš kao i optuženi, još jednom su potcrtali kako se suđenje odvija u neuslovnoj sudnici, često se ne čuje ni svjedok koji daje odgovore, dva od tri sudija ne vide svjedoka iako je to itekako važno za sudije koji sude postupak jer Vijeće itekako cijeni i ponašanje svjedoka tokom svjedočenja. Advokati su iznijeli primjedbe kako Sud nema pregled šta se dešava u sudnici, ne vidi ukoliko neko klima glavom, došaptava, što su procijenili potpuno neadekvatnom.

ČITAJ JOŠ:  Nastavljeno suđenje u predmetu "Zenicatrans": Tužiteljica predočila dokaz kopije zapisnika sa originalnim potpisom

Nastavak suđenja u predmetu “Zenicatrans” zakazan je za 8. decembar u 10 sati, a prvooptuženi je apelirao na Sud da se ubrza postupak suđenja jer očigledno neko želi da se cijeli proces odugovlači godinama.