U Nizozemskoj općine tajno istražuju džamije i imame

3 12
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nekoliko gradskih uprava u Nizozemskoj tajno su istraživale džamije i muslimanske institucije putem privatnih kompanija, objavili su u subotu lokalni mediji, prenosi Anadolija.

Nizozemski dnevnik NRC objavio je da je najmanje deset općina u zemlji istraživalo džamije, imame, službenike udruženja džamija i ljude aktivne u zajednici.

Prema izvještaju u takve istrage uključeni su Roterdam, Delft, Almere, Huizen, Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer, Veenendaal i Ede.

Objavljeno je da je općina Utreht (Utrecht) obustavila istragu zbog zabrinutosti zbog privatnosti i metoda istrage.

ČITAJ JOŠ:  Pandemija gotovo ugasila transplantacioni program u Bosni i Hercegovini

Tvrdi se da je NTA (Nuance door Training en Advies), konsultantsku kompaniju koja informora vladu o radikalizaciji, platio nacionalni koordinator za bezbjednost i borbu protiv terorizma preko općina. Navodi se da je do sada na tajne istrage potrošeno oko 300.000 eura. Zaposleni u NTA-e koji rade istrage predstavljali su se kao članovi zajednice ili kao posjetioci ne otkrivajući svoj pravi identitet.

Prema navodima dnevnog lista, kompanija NTA je općinama kao “tajne podatke” dostavljala izvještaje o porijeklu imama i administratora, na primjer odakle su došli ili gdje su se školovali.

ČITAJ JOŠ:  Pogledajte najgledaniji dokumentarni zapis s TV Alfa: “Jedna vreća zlata za mog Bakira”

U izvještaju dnevnog lista navodi se da vladina istraga radikalizacije zbog uloge ISIS-a u sirijskom građanskom ratu nije uspjela, a općine su htjele procijeniti ovaj problem posebnom istragom.

Kako je objavljeno profesorica ustavnog prava Ymre Schuurmans izjavila je da su takve istrage nezakonite i da općine to ne mogu raditi putem privatnih kompanija”. SPIOR, islamska krovna grupa, navela je da je istraga nanijela ozbiljnu štetu povjerenju muslimanske zajednice u vladu.

GODISNJICA
MARKETING