U Njemačkoj raste broj lažnih potvrda o vakcinaciji

5 42
Podijelite vijest

Njemačka kancelarija za borbu protiv kriminala upozorila je danas na pojavu sve većeg broja falsifikovanih potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa i na sigurnosne nedostatke tih dokumenata.

Potpuno vakcinisane osobe već nekoliko sedmica olakšano ulaze u zemlju i odlaze frizeru ili u kafiće i restorane.

Porast potražnje

– U Njemačkoj su se pojavile falsifikovane potvrde o vakcinaciji, a samo u Bavarskoj je zabilježeno nekoliko desetina slučajeva – saopćeno je iz ove kancelarije.

Strahuju da bi se broj takvih potvrda mogao povećati stupanjem na snagu olakšica za osobe koje su vakcinisane.

– Očekuje se da će na osnovu zakonskih olakšica za vakcinisane porasti potražnja za falsifikovanim potvrdama o vakcinaciji – navodi se u saopćenju.

Državno tužilaštvo u Minhenu saopćilo je da se preko raznih internet platformi, poput Telegrama, mogu relativno lako nabaviti ove potvrde.

Otkrivanje serijskih brojeva

– Cijene potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa kreću se od visokih dvocifrenih do niskih trocifrenih iznosa u eurima – navode iz tužilaštva.

Prema istraživanjima javnog servisa ARD, broj članova grupa na aplikaciji Telegram preko kojih se traže i nude falsifikovane potvrde višestruko se povećao posljednjih sedmica.

Portparol državnog tužilaštva pojašnjava da je falsifikovanje kompletnih knjižica o vakcinaciji ili potvrda relativno lako.

Posao falsifikatorima olakšavaju i oni koji fotografije potvrda o vakcinaciji šire preko društvenih mreža i time otkrivaju serijske brojeve vakcina koji se zatim koriste na falsifikovanim dokumentima. 


Podijelite vijest