Portal 072info

U Njemačkoj rastu narudžbine u fabrikama

Screenshot 3 777
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Narudžbine u njemačkoj industriji stabilizovale su se u maju zahvaljujući oporavku domaće i inostrane potražnje u uslovima postupnog ublažavanja mjera karantina širom svijeta, pokazali su u ponedjeljak najnoviji podaci Destatisa.

Fabirke u najvećoj evropskoj privredi u maju su tako zabilježile rast novih narudžbina za 10,4 posto u odnosu na april kada su prema revidiranim podacima statističke kancelarije pale oštrih 26,2 posto, prenosi Seebiz.

Stabilizacija narudžbina slabija je no što su očekivali ekonomisti, koji su u prosjeku predviđali njihov 15-postotni rast. Domaće narudžbine pritom su porasle 12,3 posto a inostrane 8,8 posto u poređenju s mjesecom ranije, objavio je Destatis.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najsnažnije su poskočile narudžbine iz drugih zemalja eurozone, za 20,9 posto, dok su one iz ostatka svijeta uvećane skromnih dva posto. Nakon što se isključe velike stavke, industrijske su narudžbine u maju na mjesečnom nivou bile veće za 8,9 posto.

– Najnoviji podaci o novim narudžbinama upućuju na zaključak da je recesija u industriji dotakla dno ali kontinuirano nizak nivo narudžbina pokazuje ujedno i da proces oporavka još ni izdaleka nije završen – ističu u ministrstvu privrede i energetike.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Srazmjerno skroman rast narudžbi iz inostranstva izvan eurozone sugeriše istovremeno da je globalno okruženje i dalje teško – dodaju.

Na godišnjem nivou i nove su narudžbine u njemačkoj industriji u maju ponovo snažno pale, za 29,3 posto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Prve njemačke škole otvaraju se u jeku pandemije

072info.com

AKO PUTUJETE U NJEMAČKU, OVO TREBATE ZNATI: Zbog zaraze nove rigoroznije mjere

072info.com

Novi detalji u aferi rušenja Preventa: VW se obrušio na krticu!

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija