U Njemačkoj rekordan broj zaraženih u jednom danu od početka pandemije

c 10

Njemačka je u srijedu prijavila više od 110.000 slučajeva koronavirusa u jednom danu, što je novi rekord od početka pandemije, prenosi Anadolu Agency (AA).

U posljednja 24 sata preminulo 239 osoba

Institut Robert Koh (Koch, RKI), državna agencija za kontrolu bolesti, potvrdio je nova 112.323 slučaja zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata i 239 smrtnih slučajeva povezanih s virusom. Vrlo zarazna varijanta omikron glavni je uzrok novog porasta broja zaraženih. Prema najnovijem sedmičnom izvještaju RKI-ja, ova varijanta čini najmanje 73 posto novih infekcija u zemlji.

Uprkos porastu broja zaraženih koronavirusom, većina zaraženih je imala blažu kliničku sliku i nije zahtijevala hospitalizaciju. Stopa hospitalizacije u Njemačkoj je u utorak iznosila 3,17 na 100.000 stanovnika, što je mnogo niže od brojki viđenih u prethodnim talasima pandemije.

Broj pacijenata oboljelih od koronavirusa u jedinicama intenzivne njege (ICU) nastavio je da opada ove sedmice. U utorak je bilo popunjeno 2.744 kreveta na intenzivnoj njezi, a slobodno oko 3.600.

Oko 72,8 posto stanovništva u potpunosti vakcinisano

Međutim, službenici javnog zdravstva upozoravaju da se omikron širi znatno brže od prethodnih varijanti i da bi mogao preplaviti zdravstveni sistem ako slučajevi nastave dramatično rasti u narednim danima.

Njemačka vlada je pojačala svoju kampanju vakcinacije i planira da daje dopunske vakcine svima koji ispunjavaju uslove. Prema zvaničnim podacima, oko 72,8 posto stanovništva je u potpunosti vakcinisano protiv koronavirusa, a skoro 47,6 posto njih je primilo treću dozu.

Stručnjaci kažu da su dopunske vakcine neophodne protiv varijante omikrona, jer vremenom imunitet od početnih doza počinje da slabi.

Prethodni članakRecept za brzi čokoladni kolač koji vam ni dijeta neće zabraniti
Sljedeći članakOglasio se predsjednik OKK Čelik: Neće doći do gašenja kluba, takmičenje nastavljamo u nižem rangu