U Njemačkoj šest puta veća plata nego u BiH

BiH njemacka konzulat mart2020 n1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Statistički pokazatelji o prosječnoj plaći pokazuju da je u Njemačkoj u odnosu na BiH ta plaća šest puta veća ili je pak u Hrvatskoj dvostruko veća od one u BiH.

U Njemačkoj prosječna plaća iznosi 2.913 eura, dok je u BiH taj iznos 492 eura. Taj podatak, međutim, nije posve relevantan jer je većina plaća ljudi koji odu iz Bosne i Hercegovine mnogo niža nego što to govori prosjek te se tek nakon izvjesnog vremena može govoriti o približavanju tome iznosu, prenosi Večernji list BiH.

ČITAJ JOŠ:  Kriza u Ukrajini digla cijene goriva u BiH, očekuje se da će biti još više

Najveću prosječnu plaću u Europi ima Luksemburg, nakon koje je Švicarska plaća u iznosu od 4.717 eura, slijedi Danska s 3.562 eura te Norveška s 3.313 eura, a tek nakon tih država je Njemačka u kojoj je prosjek plaće 2.913 eura. Poslije tih zemalja slijede Švedska u kojoj je prosječna plaća 2.770 eura, Austrija s 2.740, Finska s 2.509 te Francuska s prosječnom plaćom od 2.411 eura.

I dok se BiH ne može uspoređivati sa zemljama zapadne Europe, sve je više i onih iz okruženja koje ju pretječu po prosjeku plaće. Ponajprije se to odnosi na Srbiju koja je do prije dvije godine imala nižu prosječnu plaću. Danas srbijanski državljani imaju oko 100 KM veću prosječnu plaću od onih iz BiH.

ČITAJ JOŠ:  Brzi test na koronavirus u državnim apotekama 15, u privatnim osam KM, jesu li pouzdani

A oko 330 eura u odnosu na Sloveniju niža je prosječna plaća u Hrvatskoj i iznosi 965 eura.

Nakon Hrvatske od zemalja bivše Jugoslavije slijedi Srbija u kojoj radnici mjesečno u prosjeku dobivaju 555 eura. Potom slijedi Crna Gora s 527 eura, što je nekih 30 eura u prosjeku više nego što ih u kućnom proračunu mjesečno imaju radnici u BiH. Stanovnici Sjeverne Makedonije prosječno dobivaju 458 eura mjesečno, a Albanija je daleko najlošija. U toj je zemlji prosječna plaća 364 eura.

ČITAJ JOŠ:  Građani u 2020. na klađenje potrošili 1,36 milijardi KM
GODISNJICA
MARKETING