U Njemačkoj tolika navala na kamine i peći na drva da se na njih čeka i po godinu

U Njemačkoj se masovno naručuje ugradnja kamina i peći na drva prema tvrdnjama Centralnog udruženja za sanitarije, grijanje i klimatizaciju (ZVSHK).

Potražnja je naglo porasla zbog vrtoglavih cijena električne energije, isporuke kasne širom Evrope zbog poremećaja u lancima snabdijevanja, a s nestašicom sirovina koja je uslijedila, pitanje je koliko Njemačka uopšte može da snabdijeva kupce.

U Njemačkoj postoji 2.000 kompanija za proizvodnju peći. Interesovanje za ugalj, ogrev i pećima je sve veće, a ispred prodavnica kamina i peći na drva se stvaraju redovi. Tako bar tvrdi ZVHSK, prenosi tportal.hr, dodajući da se na kamin može čekati od sedam mjeseci do godinu dana. Zbog toga pojedini kupci sigurno neće dobiti svoju peć ili kamin do početka grijne sezone, čak ni tokom zimskih mjeseci.

Nijemci su ranije, još prije rata u Ukrajini, počeli da prave zalihe uglja i drva kada je poskupio gas, plašeći se da energenata uopšte neće biti. Drva za ogrev skladište i oni koji se inače griju na struju, “za svaki slučaj”.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE