U Njemačkoj uskoro povlastice za vakcinisane i one koji su preboljeli koronu?!

angela 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Njemačka vlada priprema nacrt zakona koji bi vakcinisanima omogućio neke povlastice. O povlasticama bi se moglo raspravljati već u ponedjeljak, piše Deutsche Welle.

Njemačka savezna ministrica pravosuđa Christine Lambrecht je za sastanak savezne i pokrajinskih vlada u ponedjeljak pripremila prijedlog zakonskih promjena koji bi vakcinisane oslobodio od nekih mjera koje sa sobom donosi borba protiv pandemije, poput obaveznog testiranja ili karantina nakon povratka iz inostranstva.

“Ako se zaključi da vakcina ne samo da štiti one koji su ga primili nego i druge, onda se to mora uzeti u obzir kod formiranja mjera koje su na snazi”, rekla je socijaldemokratska ministrica Lambrecht u razgovoru za dnevnik Handelsblatt. Ona je rekla da se “teoretsko pitanje” iznimaka za vakcinisane sada mora pretočiti u konkretno političko djelovanje.

U jednom dokumentu, koji je prvi objavio dnevnik Bild, se citira jedan zaključak državnog epidemiološkog Instituta Robert Koch u kojem se zaključuje da vakcinisani protiv koronavirusa posjeduju manji potencijal zaraziti druge od onih koji predoče negativan antigenski test. Zbog toga bi, kako se navodi, trebalo uvesti ublažavanje ili izuzetak od nekih mjera za one koji su vakcinisani, ali i za one koji su preboljeli koronavirus.

Njemački ministar zdravstva iz redova Unije CDU/CSU Jens Spahn, koji je ovu mogućnost najavio već prije nekoliko sedmica, rekao je da se trenutno unutar vlade raspravlja o tome od kojih mjera bi vakcinisani mogli biti oslobođeni. Tu se, prije svega, spominje ukidanje mjera samoizolacije za one koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom ili za one koji se vraćaju iz inistranstva i prisiljeni su na desetodnevni karantin.

Olakšanja kod putovanja i šopinga

Olakšanja bi moglo biti i svugdje tamo gdje se, ovisno o epidemiološkoj situaciji, od mušterija traži negativan koronatest, poput frizera, većih dijelova maloprodaje ili ugostiteljskih objekata jednom kada budu ponovno otvoreni.

“Puna zaštita od vakcina bi mogla u potpunosti osloboditi obaveze testiranja”, rekao je Spahn.

Prije nekoliko sedmica Spahn je izričito naglasio da se ne radi o “povlasticama”, nego samo o povratku temeljnih prava građana koja su privremeno, za vrijeme trajanja pandemije, stavljena izvan snage.

Iznimke za vakcinisane, pri čemu se podrazumijevaju oni koji su primili obje doze vakcine, bi se mogle vrlo brzo, u sklopu upravo promijenjenog Zakona o zaštiti građana od zaraza, primijeniti sa savezne nivoe, naravno uz potvrdu oba parlamentarna doma, Bundestaga i Bundesrata.

Mali broj vakcinisanih drugom dozom

Ministar privrede Peter Altmaier smanjuje euforiju oko skorašnjih iznimaka za vakcinisane. S obzirom na to da bi se iznimke odnosile samo na one koji su u potpunosti vakcinisani, prema Altmaieru bi moglo potrajati dok osjetni dio stanovništva uopće dođe do takvih povlastica.

“Trenutno je oko 20 posto građana primilo prvu vakcinu. Ne vjerujem da bi iznimaka moglo biti prije juna ili jula”, rekao je Altmaier u subotu. On je rekao da političke odluke tu u velikoj mjeri ovise o naučnim saznanjima.

Institut Robert Koch je svoj zaključak o tome da vakcinisani ne mogu prenijeti virus donio na temelju ispitivanja osoba koje su u potpunosti vakcinisane, i to dvije sedmice nakon primitka druge doze vakcine.