U Njemačkoj za Novu godinu gotovo u potpunosti zabranjena pirotehnika, najavljene stroge kontrole

ger
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Berlinska  policija najavila je da će pojačanim ophodnjama kontrolirati zabranu upotrebe pirotehničkih sredstava, a vlasti su apelirale na građane da pirotehničke proizvode, čija je prodaja u Njemačkoj ove godine zabranjena, ne kupuju u inostranstvu.

– Dobro smo pripremljeni i strogo ćemo kontrolirati poštovanje zabrane upotrebe pirotehnike u 50 zabranjenih zona – rekla je načelnica berlinske policijske uprave Barbara Slowik. One je rekla kako je za kontrolu zabrane pirotehnike angažirano dodatnih 1600 policajaca.

Žele smanjiti broj ljudi u bolnicama

U mjere borbe protiv pandemije koronavirusa i ove godine spada zabrana prodaje pirotehničkih proizvoda koji se inače u Njemačkoj nude isključivo između Božića i Nove godine. Upotreba pirotehnike načelno nije zabranjena ali su u većini gradova označene zone u kojima je bacanje petardi ili ispaljivanje raketa dozvoljeno.

ČITAJ JOŠ:  Vlasnik kafane u Austriji zabranio ulazak onima koji dolaze iz Hrvatske

U mnogim gradovima je upotreba pirotehnike u potpunosti zabranjena a u većini je zabranjena na javnim površinama.

Vlasti su zabranu prodaje pirotehnike drugu godinu za redom obrazložili potrebom držanja bolničkih kapaciteta slobodnima za oboljele od koronavirusa. Prijašnjih godina se u novogodišnjoj noći bilježio velik broj ozlijeđenih zbog upotrebe pirotehnike.

S obzirom na to da mnogi, posebice oni koji žive uz granice, pirotehniku ove godine kupuju u inostranstvu, vlasti upozoravaju na to da nisu sva pirotehnička sredstva kupljena preko granice dozvoljena u Njemačkoj.

ČITAJ JOŠ:  Mektić: Kolinda je lupala gluposti u Hrvatskoj, a sada to radi i kada ode vani

Potpuna zabrana vjerojatno nije moguća

Vlasti u saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni – Vestfaliji, koja graniči s Nizozemskom i Belgijom, bilježe pojačani prekogranični promet uoči Nove godine a isto vrijedi i za savezne pokrajine Berlin i Brandenburg koje se nalaze u blizini Poljske.

Berlinski upravni sud je u srijedu potvrdio zabranu prodaje pirotehnike protiv čega je tužbu podigla skupina trgovaca te je saopštio kako je obrazloženje vlasti, na kojem se temelji zabrana, opravdano.

Zabranu prodaje pirotehnike pozdravili su i sindikati policajaca ali i mnoga udruženja za zaštitu okoliša. Mnogi se nadaju da će dvogodišnja zabrana utjecati na promjenu općeg stava građana prema upotrebi pirotehnike.

ČITAJ JOŠ:  Danas će biti poznati svi četvrtfinalisti Eura, derbi igraju Engleska i Njemačka

Analitičari međutim smatraju da trajna zabrana prodaje i upotrebe pirotehnike bez izvanrednih uvjeta uzrokovanih pandemijom, ne bi bila provediva.

GODISNJICA
MARKETING