U Njemačkoj zabilježen porast porodičnog nasilja: Žene su najčešće žrtve

zene
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Tokom posljednjih pet godina, broj žrtava nasilja u porodici u Njemačkoj porastao je za 3,4 posto. Najizloženije su bile žene, navodi se u Vladinom izvještaju objavljenom danas.

Ministrica unutrašnjih poslova Njemačke Nensi Feser (Nancy Faeser), zajedno sa ministricom porodice Lisom Paus i Holgerom Munhom (Munchom), predsjednikom Federalnog ureda kriminalističke policije, predstavila je u Berlinu izvještaj o nasilju u porodici za 2021. godinu.

Najčešće žrtve

Iako se broj žrtava nasilja u porodici smanjio za tri posto od 2020. do 2021. godine, on je u proteklih pet godina porastao za 3,4 posto ukupno, navodi se u izvještaju.

ČITAJ JOŠ:  Incko: Bit će posljedica po NSRS ako ne oduzmu odlikovanja ratnim zločincima

Najčešće žrtve nasilja bile su žene (80,3 posto), dok su počinioci bili većinom muškarci (78,8 posto).

Nazvani kriminalcima

– Nikada ne smijemo prihvatiti nasilje nad ženama. Umjesto toga, moramo mu se odlučno suprotstaviti. Za nas kao otvorenu i demokratsku zemlju, jednakost između muškaraca i žena je nezamjenjiv dio naših društvenih vrijednosti – rekla je Feaser.

Muškarce koji počine nasilje nad ženama, bilo psihičko ili fizičko, nazvala je kriminalcima.

GODISNJICA
MARKETING