U Norveškoj muslimani poste čak 22 sata, a u Argentini ‘samo’ 10

U Norveškoj muslimani poste čak 22 sata, a u Argentini ‘samo’ 10

Danas je prvi dan muslimanskog mjeseca ramazana u kojem muslimanski vjernici poste od ranog jutra, odnosno zore, pa sve do zalaska sunca. Kao i svake godine i ovaj put u pojedinim dijelovima svijeta vjernici će postiti znatno duže od nekih na drugom kraju svijeta. Razlike nisu nimalo zanemarljive jer će se, primjerice, u Norveškoj postiti 22, a u Argentini samo 10 sati, javlja Anadolu Agency (AA).

Međunarodni astronomski centar prije početka ramazana objavio je detaljnu mapu koja pojašnjava dužinu posta u različitim krajevima svijeta u toku ovogodišnjeg mjeseca posta napominjući kako će vjernici u pojedinim dijelovima svijeta postiti skoro dvostruko duže od vjernika u nekim drugim krajevima svijeta.

Inače, procjena uglednih stručnjaka je urađena na osnovu dana na polovini ramazana, a i ostali dani tokom mjeseca se ne razlikuju mnogo. Tako će ove godine stanovnici južne zemljine hemisfere postiti znatno kraće od stanovnika sjeverne hemisfere, jer je kod njih zima i post će kraće trajati.

Naprimjer, Čile i Argentina će ove godine biti zemlje sa najkraćim periodom posta u svijetu, od oko 10 sati dnevno. Tako će se, recimo, u gradu Comodoro Rivadavia u Argentini postiti 10 sati i 30 minuta.

Osim Argentine, slijedi Sydney u Australiji gdje vjernici prvog dana ramazana poste 11 sati i 24 minute, a onda dolazi Buenos Aires u Argentini gdje post traje 11 sati i 21 minutu.

Vrijeme posta se povećava kako se ide prema sjeveru, pa je tako Komoros arapska zemlja s najkraćim periodom posta od oko 12 sati dnevno, a nakon nje dolazi Somalija.

Na Arapskom poluostrvu najkraće će postiti stanovnici Jemena, a zatim stanovnici južnog dijela Saudijske Arabije i Omana, a nakon njih Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Katar, Bahrein, Kuvajt, gdje će post trajati oko 15 sati dnevno.

Nakon njih po dužini posta su Irak, zemlje Bliskoga istoka kao i arapske zemlje u Africi, gdje post traje od 15 do 16 sati.

Sjevernije se produžava vrijeme posta, pa vjernici u Turskoj poste oko 17 sati, u zemljama Balkana od 17 do 18 sati, na sjeveru Italije 18, u središnjem dijelu Francuske 19, a u nekim dijelovima Njemačke i do 20 sati. Muslimani koji žive još sjevernije suočavaju se s drugim problemom, a to je da sunce ne zalazi uopšte tokom 24 sata, pa zbog toga na tim područjima moraju praviti vještačke proračune o dužini ramazanskog posta.

Naime, dok će ovoga ramazana u zemljama u južnoj hemisferi najveći problem za postače biti izrazito visoke temperature, u zemljama u sjevernoj hemisferi problem je dužina dana jer u nekim dijelovima Norveške sunce uopšte ne zalazi.

Tako u gradu Tromso tokom ljetnih mjeseci sunce nikada ne zalazi te se može vidjeti sve od kasnog maja pa do kasnog jula. Inače, više od 90.000 osoba odnosno 1,8 posto ukupne populacije u Norveškoj su muslimani.

Obzirom da je nemoguće da se posti 24 sata, muslimani u sjevernim dijelovima Norveške će se orijentisati prema najbližem geografskom mjestu gdje su jasno određeni dan i noć. Također, drugi način je da se orijetišu prema vremenu posta iz Meke i Medine.

Glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj Senaid-ef. Kobilica je za AA kazao da postoje različiti načini koji određuju trajanje posta u Norveškoj. “Imamo vaktiju koju pratimo, i dodaje se 20 minuta za udaljenija područja u Norveškoj, a sjever nakon polarne linije, odnosno otprilike od polovine Norveške koristi vaktiju iz Meke, jer nema zalaska sunca u tom djelu zemlje”, istakao je Kobilica.

Prema tome, napominje da će se u glavnom gradu Norveške Oslu prvog dana postiti od 03.55 u zoru, kada je sehur, pa do 22.45 sati kada nastupa iftar.

Ipak, u slučaju Tromsa, najbliži grad gdje se jasno razlikuje dan i noć je Harstad u kojem post traje 21 sat i 36 minuta. U Norveškoj će post najduže trajati u gradu Trondheim gdje će vjernici postiti 21 sat i 55 minuta. Vremenski razmak između iftara i sehura u ovom gradu je oko dva sata.

U još nekim gradovima u sjevernoj hemisferi, kao što su Alaska, St. Petersburg i Helsinki, post ove godine traje iznad 20 sati, dok u Londonu, primjerice, vjernici ovog ramazana poste malo više od 18 sati.

Radiosarajevo.ba/cazin.net

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica