U novoj godini bez Arene Sport: Rat Telemacha i Telekoma Srbije preko leđa građana BiH

tv 4

Ulaskom u novu godinu građani naše zemlje koji koriste usluge Telemacha doživjeli su neugodno iznenađenje. Mimo onoga što je bilo predviđeno ugovorom, ova firma je od 1. januara ove godine prestala s emitiranjem Arene Sporta, jednog od najgledanijih kanala koji prenosi najznačajnija sportska takmičenja u svijetu poput NBA lige ili Lige prvaka u fudbalu.

Povodom ove situacije saopćenjem su se oglasili i iz Arena sporta, firme koja je u vlasništvu Telekoma Srbije. S ove televizije tvrde da iako su u proteklom periodu značajno poboljšali kvalitet i sadržaj svog programa, poput početka prijenosa i španske La Lige, uz druga brojna takmičenja, svoje distributivne cijene nisu mijenjali, no, da je Telemach i pored toga odlučio ne produžiti ugovor s njima.

– Ugovori sa svim operaterima u Bosni i Hercegovini, izuzev Telemacha, produženi i na naredni dugogodišnji period. Jedino Telemach nije odlučio produžiti ugovor za distribuciju kanala Arena Sporta, navode iz ove kompanije.

Ogorčeni građani

Ovo je, naravno, izazvalo brojna negodovanja građana u BiH. Na Facebooku je osnovana i grupa „Bojkot Telemacha“. U opisu grupe navodi se da je cilj grupe okupiti sve pretplatnike ove mreže kako bi se izvršio pritisak da iznađu rješenje i vrate Arenu sport u ponudu.

Ogorčeni građani traže vraćanje Arena Sporta
Ogorčeni građani traže vraćanje Arena Sporta Foto: Printscreen Facebook

Društvenim mrežama uveliko kruži i obrazac za raskid ugovora, a mnogi građani spremni su na ovakav potez nakon prestanka emitiranje Arene Sporta. 

Ombudsman za zaštitu potrošača BiH Saša Marić naglasio je da svi potrošači nezadovoljni trenutnom situacijom imaju pravo raskinuti ugovor s Telemachom. U razgovoru za “Avaz” ističe da je ovo potpuno zakonski utemeljeno te da na to imaju pravo.

– Izdali smo preporuke, koje su argumentirane, potkrijepljene sa nekoliko citiranja zakona i članaka, među kojima su i njihova vlastita opća pravila i uvjete poslovanja, koje smo napravili na kraju ove sedmice, a nakon što smo od ponedjeljka do petka zaprimili preko stotinu pojedinačnih žalbi korisnika širom BiH koji koriste Telemach usluge – navodi Marić.

Zahtjev za raskid ugovora
Zahtjev za raskid ugovora Foto: Arhiv

Šturi odgovori

Iz Telemacha, s druge strane, za sada stižu štura objašnjenja. Činjenicu da u svojoj ponudi više neće imati Arenu sport u početnom saopštenju pokušali su opravdati tvrdnjom da će umjesto toga u njihovoj ponudi biti „svi kanali Sport kluba“, no to neće promijeniti činjenicu da korisnici njihovih usluga ostaju uskraćeni za utakmice Lige prvaka i NBA lige.  

Također, Telemach je odgovorio i na istup ombudsmena Marića, tvrdeći da su one svoje korisnike o promjenama u programskoj šemi obavijestili, te da su njegove tvrdnje neutemeljene i zlonamjerne. No, umjesto odgovora na direktna upozorenja ombudsmana o kršenju prava korisnika, Telemach je skrenuo pažnju na njegov odnos prema drugom sporu između Mtela i Sport kluba. 

– Ombudsman je usmjeravajući pažnju samo na Telemach u prethodnih sedam dana potpuno ignorisao činjenicu da je početkom godine upravo kompanija M:tel, koja je u vlasništvu Telekoma Srbija prekinula distribuciju Sport Klub TV kanala, čime su njihovi korisnici izgubili mogućnost da prate ekskluzivne prenose najboljih evropskih i svjetskih takmičenja – naveli su iz Telemacha.

Ipak, Marić odgovara da su ove optužbe potpuno neutemeljene i neopravdane.

– Bez nekog konkrentog argumenta, govore da ja samo njih na targetiram, što, apsolutno, nije istina. Ovo što spominju za M:tel, na tom slučaju radimo, doduše, nešto sporije, budući da do sada nemamo nijednu zaprimljenu žalbu. Naravno, i taj ću slučaj pregledati i razmotriti.  Drago mi je da su se, konačno, iz Telemacha oglasili, ne doživljavam da je to atak na mene, ali, ovdje je riječ je o hiljadama i hiljadama potrošača.To su pretplatnici koji imaju svoja prava i obaveze i ako oni od njih zahtijevaju obavezu plaćanja računa, onda pretplatnici imaju pravo da im Telemach ispuni obavezu onoga što je ugovoreno. To su sve prekršili i nisu se u vezi toga oglašavali u javnosti da razriješe situaciju na bilo koji način, navodi Marić.

Podsjetimo, vlasnik Sport Kluba je United Grupa, kompanija u čijem je vlasništvu i Telemach. 

Saša Marić: Iz Telemacha su prekršili ugovor
Saša Marić: Iz Telemacha su prekršili ugovor Foto: Arhiv

Građani ispaštaju

I dok iz Telemacha prebacuju krivicu i otvaraju pitanje odnosa drugih operatera i televizija, njihovi korisnici pak imaju mnogo konkretnije i skromnije zahtjeve – gledati one sadržaje koje su im trenutno u regiji dostupni samo na Areni Sport i koji su im ponuđeni u ugovorima koje su potpisali. 

A u tom pogledu zaslužuju da dobiju uvjerljivije odgovore, obrazloženje ili čak i obeštećenje.

Avaz