U novom Mercedesu CLA pomoću MBUX-a možete igrati igru Mario Kart

Mario Kart je Nintendova hit igra iz devedesetih godina prošlog stoljeća, a sada je kompanija Mercedes-Benz omogućila igranje ove igre putem njenog infotainment sistema u novom sedanu CLA. Tokom Mobile World Congressa održanog u Barceloni od 25. do 28. februara njemački proizvođač Mercedes-Benz je na svom štandu imao model CLA s ciljem da pokaže najnovije mogućnosti i poboljšanja infotainment sistema MBUX (Mercedes-Benz User Experience) uključujući brojne nove aplikacije. Posjetitelji su mogli igrati igru Mario Kart na centralnom ekranu u vozilu.

Zapravo, radi se o igri SuperTuxKart, open-source verziji igre Mario Kart. Ova igra se može igrati na operativnim sistemima Linux, macOS, Windows i Android, ali i na najnovijoj generaciji Mercedesovog infotainment sistema.

Zanimljivo, igrom se upravlja upravljačem, a protok zraka iz ventilacijskih otvora ovisi o brzini kojom se karting kreće. Osim toga, LED ambijentalno osvjetljenje u unutrašnjosti automobila se mijenja iz crvenog u zeleno na početku trke, a kada se igrač sudari s drugim kartingom, sigurnosni pojas se zateže.

Integracija igre Mario Kart u MBUX sistem je samo demonstracija njegovih mogućnosti, ali Mercedes zaista planira ponuditi kupcima slične aplikacije u bliskoj budućnosti.

Klix.ba