Portal 072info

U OPASNOSTI 70 % KARTICA: Evo kako vam neprimjetno kradu novac i podatke

ABC7 I-Team otkrio je da se ovaj novi način digitalne prevare najlakše primjenjuje na tzv. wave and pay karticama.

 U šoping centrima i na željezničkim stanicama u posljednje vrijeme pojavila se nova vrsta krađe novca sa bankovnih kartica. Lopovi upoznati s novom tehnologijom bez puno muke mogu pokrasti vaše podatke sa platnih i kreditnih kartica, bez da ih uopšte i dotaknu, piše Daily Mail.

Sve što je potrebno jeste da lopov sa RFID (čitačem koji otkriva radiofrekvenciju) bude udaljen od vas 15 cm. To mu omogućava “skidanje” podataka s vaše kartice dok je ona još u vašim rukama i naizgled zaštićena.

ABC7 I-Team otkrio je da se ovaj novi način digitalne prevare najlakše primjenjuje na tzv. “wave and pay” karticama.

“Potrebni uređaji za sprovođenje ove prevare su veoma pristupačni i mogu se vrlo lako pronaći na internetu”, naglasio je David Brian, stručnjak za bezbjednost kompanije “Trustvawe”, javlja Daily Mail.

Ako se čitač nalazi u granicama dometa tokom plaćanja “wawe and payom”, čitač će automatski uhvatiti signal koji emituje kartica u svega nekoliko sekundi. Informacije koje čitač “pokupi” mogu se koristiti pomoću uređaja koji košta između 300 i 400 dolara, a koji kopira kreditne kartice.

Kompanija “Norton” ističe da će ove godine čak 70 posto kreditnih kartica biti podložno ovom novom načinu digitalne krađe, zato bi valjalo biti na oprezu.

 

Podijelite članak