Portal 072info

Velika policijska akcija u Zenici, uhapšeno više osoba (FOTO)

U opsežnoj akciji policije u Zenici, prilikom pretresa pronađeno oružje i opojna sredstva a 8 lica lišeno slobode zbog teških krivičnih djela

Službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su, pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, u proteklom periodu poduzimali intenzivne aktivnosti usmjerene na otkrivanje i procesuiranje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. stav 2. Krivičnog zakona FBiH i “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH.

U nastavku naznačenih aktivnosti, dana 21.02.2019. godine, u ranim jutarnjim satima, od strane policijskih timova Specijalne policijske jedinice i službenika Policijske uprave I, započeti su istovremeni pretresi na pet lokacija na području Zenice. Pretresi objekata su vršeni s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela.

U ovoj akciji lišeno je slobode osam lica, koja su privedena u službene prostorije Policijske uprave I, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada. Lišeni su slobode:

  • D.E, rođen 1995. godine, iz, Zenice,
  • Ć.M.., rođen 1992. godine, iz Zenice,
  • P.E., rođen 1989. godine, iz Zenice,
  • Č.S., rođen 1994. godine, iz Zenice,
  • B.A., rođen 1987. godine, iz Zenice,
  • P.A., rođen 1994. godine, iz Zenice,
  • te lica N.B. i M.A., oba lica iz Zenice.

Izvršenim pretresima pronađeni su i privremeno oduzeti materijalni dokazi za krivična djela počinjena od strane lica lišenih slobode, a takođe su pronađena i oduzeta 2 pištolja, pištoljska municija, biljna i praškasta materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, 2 drobilice za marihuanu, 3 noža, 1 bokser i 1 digitalna vaga za precizno mjerenje. Nakon izvršene kriminalističke obrade, te prikupljenih dokaza i obavještenja, navedena lica su danas predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela: “Izazivanje opće opasnosti” iz člana 323. stav 1. Krivičnog zakona FBiH, “Oštećenje tuđe stvari” iz člana 293. stav 1. Krivičnog zakona FBiH, a sve u vezi sa članom 54. “Stjecaj krivičnih djela” i članom 341. Krivičnog zakona FBiH “Učestvovanje u grupi ljudi koja učini krivično djelo”, dok su

Podijelite članak
  • 80
    Shares