U Oružanim snagama složni: Potrebno uvođenje obaveznog vojnog roka radi sigurnosti građana

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Brojne evropske države već odavno imaju obavezno služenje vojnog roka, o čemu su počele razmišljati i zemlje regije. Zvaničnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine smatraju kako bi bilo poželjno vratiti ovu, kako kažu, društvenu aktivnost i u našu zemlju. Naime, na današnjoj godišnjoj konferenciji Oružanih snaga BiH predstavljena su postignuća naše vojske u prošloj godini te izazovi koji su pred njom u 2019. godini.

Na konferenciji se govorilo i o mogućnosti uvođenja obaveznog vojnog roka u BiH.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH Senad Mašović kazao je kako se zemlje u regiji i šire uveliko vraćaju na koncept služenja vojnog roka, što u BiH nije moguće uz postojeće zakone.

“Trenutna zakonska legislativa u BiH ne prepoznaje mogućnost uvođenja vojnog roka. Neophodno je uvesti određene izmjene u zakonskim rješenjima ako želimo uvesti vojni rok, a koje bi trebale dati pretpostavku da se može započeti proces služenja vojnog roka. Lično smatram da je to jedna potreba koja govori o boljem definisanju sigurnosne kulture svih građana u BiH. Kroz sistem obuke u svakom slučaju naši mladi će imati mogućnost bolje edukacije, života i rada u drugim uslovima te bolje spremnosti za izazove koji čekaju ne samo BiH i regiju, već čitav svijet. Međutim, mora se osigurati adekvatna zakonska podrška jednoj takvoj ideji”, kazao je Mašović.

Zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić također smatra kako postoji potreba uvođenja obaveznog vojnog roka u BiH. On podsjeća kako su članom 79. Zakona o odbrani BiH stavljeni van snage entitetski zakoni koji su regulisali obavezno služenje vojnog roka.

“To je ustvari bilo sastavni dio određenih procesa u stvaranju Oružnih snaga BiH i jedinstvenog sistema odbrane, što je podrazumijevalo da će se apropo obaveznog služenja vojnog roka formirati aktivna vojna rezerva. To nije nikada zaživjelo, a da bi zaživjela ta aktivna vojna rezerva, moralo bi se promijeniti tridesetak zakona koji regulišu tu oblast. Sastavni dio te priče od 2000. godine je pitanje našeg puta u NATO savez, jer je sve to povezano s ukupnom sigurnošću zemlje i svih njenih građana. U tom smislu zasigurno je kako je potrebno dobro razmisliti o društvenoj aktivnosti obveznog služenja vojnog roka”, istakao je Jusić.

On podsjeća kako su pojedine zemlje, kao što su skandinavske, uvele obavezno služenje vojnog roka i za muškarce i za žene.

Zvaničnici OSBiH su na kraju današnje konferencije istakli kako smatraju da mladi ljudi iz BiH mogu usvojiti mnogo toga kroz sistem služenja vojnog roka te uvijedjeti kako zaista funkcioniše obuka u OSBiH.

Klix.ba