U Oružanim snagama sve manje vojnika, evo kako bi novi zakon trebao povećati interes

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ministarstvo obrane BiH izradilo je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u oružanim snagama BiH, kojim se, između ostalog, predviđa da vojnici ili podoficiri u postupku prijama u čin podoficira ili oficira mogu biti primljeni do navršene 39. godine života, a ne kako je sada slučaj do navršene 35. godine.

U suštini, izmjene zakona uglavnom se odnose na vojnu obuku, a osnovni cilj je da se vojna služba učini atraktivnijom i privlačnijom s obzirom na to da je sve više problema u obnovi kadra i sve manje onih koji žele biti vojnici Oružanih snaga (OS) BiH.

“Zbog demografskih, ekonomskih i promjena na tržištu rada nastala je potreba za izmjenom postojećeg pravnog okvira da bi se osigurao kontinuitet operativne sposobnosti te pravovremeno i potpuno izvršenje misije Oružanih snaga u skladu sa Zakonom o obrani BiH”, navedeno je u obrazloženju predloženog nacrta zakona, koji je trenutačno u postupku javne rasprave.

ČITAJ JOŠ:  U Goraždu održana pokazna vježba Oružanih snaga BiH “Drina 2022.”

Kakva je trenutačno situacija u Oružanim snagama BiH, možda najbolje pokazuje podatak da one nisu popunjene s 1.215 profesionalnih vojnih lica i da im fali 222 oficira, 178 podoficira i 815 vojnika. Osim toga, Oružane snage BiH u periodu do 2025. godine očekuje prekid službe 3.546 profesionalnih vojnih lica, od čega 1.038 oficira, 1.896 podoficira i 612 vojnika.

“U procesu prijama evidentiran je očigledan pad interesa kandidata za službu u Oružanim snagama BiH po postojećim zakonskim rješenjima. U 2012. godini broj prijavljenih kandidata na oglas za 300 vojničkih mjesta bio je 6.610, dok je 2021. godine za isti broj mjesta taj broj 1.007 kandidata”, navedeno je u obrazloženju predloženog nacrta zakona.

ČITAJ JOŠ:  Milanović: Hrvatska vojska je oslobodila BiH, istu onu koja danas na lopovski način uzima temeljna prava Hrvatima

Dušanka Majkić, zamjenica predsjedatelja Zajedničke komisije za obranu i sigurnost parlamenta BiH, kaže da je i više nego očigledno da nema interesa za službu u Oružanim snagama BiH jer se od toga više ne može živjeti.  Ona ističe da je posljedica sadašnjeg stanja to što Bošnjaci nisu spremni za dogovor i razgovor na temu Oružanih snaga BiH te da je Republika Srpska u nekoliko navrata predlagala da se vojska i opsegom i strukturom smanji, ali da to nitko nije želio čuti.

“Prijam nije onakav kako je netko predviđao i sada imamo to što imamo. Stanje je sve lošije i sve teže je opravdati njihovo postojanje. Nacrt koji je predložen pokušaj je da se zamagle stvari i vjerojatno te izmjene neće proći potrebnu proceduru”, rekla je Majkić za Nezavisne novine. Ona ističe da je nekada dogovoreno da se razmotri mogućnost smanjenja Oružanih snaga BiH, ali da su to Bošnjaci uvjetovali približavanjem NATO savezu i na kraju je sve stalo na tome.

ČITAJ JOŠ:  U uniformama OSBiH pjevali "Ne volim te, Alija": Dvojica vojnika počinila krivično djelo, istragu preuzima Tužilaštvo BiH

“Oružane snage su na štetu Republike Srpske i usmjerene su protiv njenih interesa. Nije slučajno što je to jedino ministarstvo koje ima dva zamjenika, međutim danas imamo to što imamo, a to je sve lošije stanje”, rekla je Majkić.

Jedna od predloženih izmjena je da se proces prijama za vojnike odvija tijekom cijele godine kako bi regrutacija mogla biti kontinuirana, zatim da se osigura ravnopravnost spolova, ali i status vojnika koji se nalaze u diplomatskim misijama i edukacijama izvan zemlje.

GODISNJICA
MARKETING