Portal 072info

U ovih 15 zemalja građani BiH mogu koristiti besplatnu zdravstvenu zaštitu

Besplatnu zdravstvenu zaštitnu bh. državljani najčešće koriste u zemljama zapadne Evrope

Sezona je godišnjih odmora, mnogi odlaze iz BiH put svojih zacrtanih odredišta. Veliki broj građana neinformiran je o svojim pravima, prvenstveno kada je u pitanju zdravstvena zaštita izvan zemlje. Naime, mnogi ne znaju da mogu koristiti besplatnu zdravstvenu zaštitu u 15 evropskih zemalja, a rijetki koriste ovu pogodnost, piše Večernji list BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dvojezični obrasci

Zemlje u kojima građani BiH mogu ostvariti besplatnu zdravstvenu zaštitu su: Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Austrija, Njemačka, Belgija, Nizozemska, Luksemburg, Italija, Slovenija, Mađarska, Turska, Češka i Velika Britanija.

U Švicarskoj građani BiH imaju pravo na zdravstvenu zaštitu u slučaju saobraćajnih nesreća, dok u Švedskoj sami moraju plaćati troškove liječenja. U Francuskoj se ne može koristiti zdravstvena zaštita s bolesničkim listom. Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Sarajevskog kantona ističu kako se potvrda, odnosno dvojezični obrazac o pravu korištenja zdravstvene zaštite, u inozemstvu izdaje nakon što osiguranik od svog liječnika dobije potvrdu da ne boluje od akutnih oboljenja ili kroničnog oboljenja koje zahtijeva dulje liječenje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Od 2018. pa do kraja maja ove godine 187 građana Sarajevskog kantona (SK) koristilo je zdravstvenu zaštitu u inostranstvu, koja je koštala više od 630.000 KM. Inače, na godišnjoj razini u SK-u izdaje se od hiljadu do dvije hiljade potvrda za korištenje besplatne zdravstvene zaštite u inostranstvu. Među njima je najviše onih koji putuju u Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Slična situacija je i u ostalim županijama.

Besplatnu zdravstvenu zaštitnu bh. državljani najčešće koriste u zemljama zapadne Evrope, a ovu pogodnost proteklu godinu više su koristili građani Tuzlanskog kantona (TK) u odnosu na druge kantone. U TK je od početka prošle godine do 31. maja ove godine izdano 965 dvojezičnih obrazaca o korištenju zdravstvene zaštite u inostranstvu. Zavod zdravstvenog osiguranja ZD županije prošle godine izdao je ukupno 238 obrazaca za zdravstveno osiguranje u inozemstvu, a u prvih pet mjeseci ove godine 70 obrazaca. Od početka prošle godine pa do kraja maja ove godine na području Unsko-sanskog kantona izdano je 313 obrazaca za korištenje zdravstvene zaštite u inostranstvu. Iz HNK-a 344 građanina proteklih godinu i pet mjeseci besplatno su koristila zdravstvenu zaštitu u inostranstvu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Samo u hitnim slučajevima

Osigurane osobe imaju pravo na korištenje zdravstvene zaštite samo u hitnim slučajevima, odnosno u slučajevima kod kojih je bilo nužno pružanje medicinske pomoći u cilju otklanjanja opasnosti za život i zdravlje, a koje se nisu mogle predvidjeti ili odgoditi do povratka u BiH.

Pod hitnim slučajevima ne smatraju se slučajevi kod kojih je zdravstvena zaštita bila planirana, kao što su dijagnostika, terapijski postupci, operativni zahvati, porođaji i slično. Podsjećamo, osigurane osobe koje su koristile zdravstvenu zaštitu u inostranstvu, a prije odlaska nisu pribavile odgovarajuću potvrdu, troškove korištenja zdravstvene zaštite snose osobno i nemaju pravo na refundaciju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prije odlaska na putovanje potrebno je od porodičnog liječnika uzeti izvod o zdravstvenom stanju te potom s tim izvodom najkasnije sedam dana prije odlaska u inostranstvo podnijeti zahtjev za izdavanjem potvrde za korištenje zdravstvene zaštite. Potvrda se izdaje na razdoblje ne dulje od 30 dana, najkasnije u roku od pet dana, a plaća se 1 KM prilikom preuzimanja.

Podijelite članak
  • 81
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME