U ovoj godini u FBiH zaposleno 3.410 osoba, provjeravaju se poslodavci

U ovoj godini u FBiH zaposleno 3.410 osoba, provjeravaju se poslodavci

Od planiranih 12.000 u ovoj godini, putem mjera i programa Federalnog zavoda za zapošljavanje, do sada je u Federaciji Bosne i Hercegovine zaposleno 3.410 osoba, navodi nam Haris Čuljević, portparol Zavoda.

Objasnio je i na koji način se provjeravaju poslodavci koji se prijavljuju na javne pozive kako bi se izbjegle malverzacije, manipulacije osobama koje prime u radni odnos.

Unapređenje konkurentnosti na tržištu

– Po svim programima i mjerama iz 2021. godine, do sada je ukupno zaposleno 3.410 osoba, s tim da je potrebno istaći da je proces potpisivanja ugovora još u toku, te da će ovaj broj biti znatno veći. U Programu rada Zavoda za 2021. godinu navedeno je da će u tekućoj godini mjerama aktivne politike zapošljavanja biti obuhvaćeno 12.000 osoba, što podrazumijeva širi dijapazon mjera i aktivnosti u koje će biti uključene nezaposlene osobe kako bi se, generalno, unaprijedila njihova konkurentnost na tržištu rada – navodi Čuljević.

Nije nam mogao kazati u kojim kantonima je osoba najviše zaposleno osoba, kazavši da za to treba podrobnija analitika, te o kojim zanimanjima je riječ.

– Nedavno je u dva navrata otvaran Javni poziv za učešće u mjeri Tražim poslodavca. Za realizaciju ove mjere Federalni zavod za zapošljavanje je planirao 2.000.000 KM, čime su obuhvaćene 333 osobe. Međutim, s obzirom na iznimno veliki interes nezaposlenih osoba za učešće u toj mjeri, Zavod je u skladu sa važećim zakonskim propisima i Finansijskim planom za 2021. godinu, osigurao dodatnih pet miliona KM, čime će ukupan obuhvat osoba biti znatno veći – govori Čuljević.

Upitali smo koliko zapravo kantonalni zavodi pomažu nezaposlenim osobama da apliciraju na projekte Federalnog zavoda za zapošljavanje, da se zaposle, te da li se provjeravaju poslodavci kod apliciranja na javne pozive.

Kontrola poslodavaca

– U nadležnosti kantonalnih službi za zapošljavanje je, između ostalog, i savjetodavni rad sa nezaposlenim osobama, a što podrazumijeva i informisanja nezaposlenih osoba o aktivnostima i mjerama koje poduzimaju javne službe za zapošljavanje. U skladu sa odredbama programa zapošljavanja i samozapošljavanja Zavod, prije zaključenja ugovora, provjerava kvalificiranosti poslodavaca za učešće u Programu (uplata doprinosa – Porezna uprava FBiH; eventualno neplaćene kazne i troškovi postupka zbog prekršaja – rad nacrno – IDEEA; te glavni račun – FIA za organe uprave navesti jedan od računa koji nije depozitni) – navodi Čuljević i dodaje:

– Osim toga, ugovori zaključeni sa poslodavcima su koncipirani tako da se oni, u skladu sa odredbama Programa, raskidaju ukoliko dođe do nepoštivanja ugovornih obaveza, te je tim poslodavcima onemogućeno učešće u budućim projektima Zavoda. Također, potrebno je istaći da su naše mjere kreirane na način da se poticajna sredstva refundiraju na mjesečnom nivou i ukoliko dođe do raskida ugovora između poslodavca i radnika, obustavlja se daljnja isplata poticajnih sredstava. Situacije i eventualni sporovi u vezi s radno-pravnim statusom zaposlenih osoba su u nadležnosti inspekcija rada.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica