U ovom bh. gradu građani plaćaju 40% višu cijenu grijanja zbog stranačkog zapošljavanja!

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Centar za humanu politiku uputio je otvoreno pismo organima Gradske toplane i grada Doboja u kojem traži da se prestane sa neopravdanim povećanjima cijena grijanja u koje su ugrađeni troškovi viška zaposlenih, gradskog harača i drugih neracionalnosti, da se zaštite prava potrošača koje nema ko da štiti i da se cijena grijanja smanji za 40%.

Cijene grijanja povećane su za 86% od 2015. godine, dok su u istom periodu troškovi uglja povećani za 31%, a troškovi energije i goriva za 6%. Troškovi plata i ostalih primanja stalno rastu i već su dostigli 44% ukupnih troškova. U Gradskoj toplani 40% zaposlenih je višak, čije plate i ostala primanja iznose oko 2 miliona KM godišnje, a među njima je oko 30 zaposlenih koji ne dolaze na posao. Privilegovanim korisnicima toleriše se neplaćanje grijanja, zbog čega su ukupni prihodi manji oko 5%.

Grad Doboj je uzurpirao toplovodnu mrežu po osnovu čega od Gradske toplane naplaćuje godišnje oko milion KM i time utiče na povećanu cijenu grijanja, umjesto da zaštiti potrošače i obezbijedi prihvatljivu cijenu grijanja sa socijalnom komponentom.

Od organa Gradske toplane i grada Doboja kao većinskog vlasnika očekuje se da razmotre i uvaže argumentaciju iz otvorenog pisma, preduzmu mjere da se eliminišu sve neracionalnosti i nezakonitosti u poslovanju od kojih neke imaju obilježja krivičnog djela, usklade poslovanje sa javnim interesom koji podrazumijeva i interese potrošača i smanje cijenu grijanja za 40%. Ukoliko to ne učine, Centar za humanu politiku biće prinuđen da podnese tužbu za zaštitu povrijeđenih kolektivnih prava potrošača i da koristi druga sredstva kako bi se zaštitili interesi potrošača.

Buka

GODISNJICA
MARKETING