U ovom dijelu BiH penzije će biti veće za četiri posto

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković izjavio je da će Vlada RS na idućoj sjednici donijeti odluku o redovnom i vanrednom usklađivanju penzija, koje će iznositi četiri posto.

Višković je ovo rekao danas na sastanku sa predsjednikom Udruženja penzionera RS Ratkom Trifunovićem.

Na sastanku je bio i ministar rada i boračko invalidske zaštite Duško Milunović i direktor Fonda PIO Mladenom Milićem, piše Srpskainfo.

“Ovo je najveće pojedinačno povećanje penzija u posljednjih osam godina. Zajedno sa prošlogodišnjim uvećanjima i novim usklađivanjem, koje će Vlada zvanično usvojiti u četvrtak, penzije u RS su od početka 2021. godine uvećane za oko 10 posto”, ukazao je predsjednik Vlade.

Prema njegovim riječima, na osnovu zakonske obaveze i propisanog obračuna, do kojeg se dolazi na osnovu rasta plata i stope inflacije, penzije su trebale biti povećane za 3,36 posto, ali je Vlada, uvažavajući položaj ove populacije, odlučila da nadoknadi razliku kako bi penzije bile povećane za četiri posto. Na godišnjem nivou, za novo povećanje penzija bit će izdvojeno više od 50 miliona КM.

Prema podacima Fonda PIO, od 2013. godine do danas, penzije u RS uvećane su za 41 posto, što je, procentualno, više od rasta plata u posratranom periodu.