U Palestini će biti održani izbori nakon 14 godina

Mahmoud Abbas

Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas raspisao je opće izbore za 22. maj, a predsjedničke za 21. juli 2021., javlja Anadolu Agency (AA).

Abbas je u predsjedničkoj palači u Ramali, u okupiranoj Zapadnoj obali, primio Hannu Nasser, šeficu palestinskog Centralnog izbornog odbora, javila je službena palestinska novinska agencija WAFA.

Tokom sastanka Abbas je predao Naser potpisani dektret, prema kojem će parlamentarni izbori biti održati 22. maja 2021. a predsjednički izbori 31. jula 2021.

“Izborni proces na okupiranim i blokiranim palestinskim teritorijima (Istočni Jeruzalem, Zapadna obala, Pojas Gaze), provest će se u tri faze (uspostava Palestinskog nacionalnog vijeća za vođenje izbora, parlamentarnih i predsjedničkih izbora) u skladu s temeljnim načelima Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) i u skladu s nacionalnim konvencijama”, navedeno je u potpisanom dekretu.

Krajem prošle godine postignuto je zbližavanje između Hamasa i Pokreta Fatah u sklopu traganja za pomirenjem između političkih grupa u Palestini. Generalni sekretari i predstavnici palestinskih grupa održali su 3. septembra simultane sastanke u Ramali, na okupiranoj Zapadnoj obali, i u Bejrutu, glavnom gradu Libanona, te 22. septembra u Istanbulu.

Huseyin al-Sheikh, član Centralnog odbora Palestinskog oslobodilačkog pokreta Fatah, izjavio je 24. septembra da su pregovori Fataha i Hamasa u Istanbulu bili pozitivni i plodonosni. Tada su poduzeti i konkretni koraci za održavanje izbora nakon 14 godina.

Šef političkog biroa Hamasa Ismail Heniyye poslao je pismo Abbasu 31. decembra 2020., poručivši da su se “dogovorili da će izbori biti održani uzastopno, a ne istovremeno kako je ranije bilo predviđeno”. Nakon pisma, palestinski premijer Muhammed Istiyye najavio je da je vlada spremna uložiti sve napore u izborni proces.

Prethodni članakKlub iz BiH suspendovao igrača jer je lagao da je zaražen koronom
Sljedeći članakI treći najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu stavljen na crnu listu SAD-a