Screenshot 1 12
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Suđenje u predmetu “Fadil Novalić i drugi” u vezi nabavke stotinu respiratora vrijedne 10,5 miliona KM bit će nastavljeno u petak, 5. marta.

Na prethodnom ročištu, koje je održano 24. februara, pročitana je optužnica i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je iznijelo uvodne riječi.

Osim premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i entitetska ministrica finansija Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

Ročište je zakazano za 13:30 sati, objavljeno je na web stranici Suda Bosne i Hercegovine.