Portal 072info

BNP ZENICA: U petak premijera predstave “Gospođa ministarka”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na održanoj konferenciji za novinare danas je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica najavljena premijerna izvedba predstave “Gospođa ministarka”, za koju režiju potpisuje Slađana Kilibarda. Svečanom premijernom izvedbom predstave u petak, 23.10. na Velikoj sceni BNP-a bit će zvanično i otvorena 66. pozorišna sezona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

“Nakon zaista niza uspješnih gostovanja sa našim predstavama naa festivalima u regionu, i velikog broja koncertnih sadržaja i repriznih izvedbi predstava u augustu i septembru, s ponosom možemo najaviti dugo očekivanu premijernu izvedbu predstave “Gospođa ministarka”, na veliku radost i nas i naše publike, sa kojom pored izvedbi na matičnoj sceni planiramo gostovati u teatrima u BiH i regionu”, rekao je na održanoj konferenciji za štampu direktor BNP-a, Hazim Begagić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ova čuvena Nušićeva komedija smjelo govori o uticaju politike na društvo, stalnoj smjeni vlasti i pojedincima koji zloupotrebljavaju politički položaj za isključivo lične interese.  U ovoj inscenaciji predstave, rediteljka je željela Živku prikazati kao socijalno inteligentnu i snalažljivu ženu, koja stoji u sjeni svoga muža ministra, ali zapravo ona vuče sve konce. “Ovom inscenacijom sam željela, zajedno sa glumcima, preispitati da li je Živku ministarku moguće iščitati u satiričkom ključu lišenom naivnosti i lakoće, pozabaviti se čovjekovom sposobnošću “snalaženja” koja ga trajno oslobađa bilo koje vrste odustajanja i kajanja. Živka nije “velika žena”, ali su njene ambicije “divovske”, istakla je Kilibarda.

Prema riječima dramaturga predstave, Hasana Džafića, bilo je jako teško raditi veće dramaturške intervencije i skraćivanje teksta, a da se pri tome ne naruši Nušićevo pismo i forma, te se sa dosta opreza i u konsultaciji sa rediteljkom, koja je radila i adaptaciju teksta, te glumačkim ansamblom predstave napravila prilagodba teksta, što je u konačnici rezultirato jednim poptuno novom pristupu ovom pozorišnom komadu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Glavna uloga u predstavi povjerena je Faketi Salihbegović – Avdagić, koja će ovom predstavom obilježiti i 25 godina glumačkog angažmana u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica i 35 godina posvećenosti umjetničkom radu i teatru. 

U predstavi igra skoro cijeli glumački ansambl pozorišta, kao i nekoliko stalnih saradnika. Scenografija i kostimografija povjerena je dugogodišnjoj saradnici BNP-a Sabini Trnki, dramaturg predstave je Hasan Džafić, saradnica na scenskom pokretu je Sanja Burić, saradnik na govoru je Radovan Knežević,  dok je izbor muzike radila rediteljica predstave Slađana Kilibarda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME