U planu prijevoz iz Sarajeva do Nezuka: Za Marš mira već prijavljeno gotovo 1.000 učesnika

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Marš mira, pješački pohod u čast žrtava srebreničkog genocida, 8. jula će 19. put krenuti iz Nezuka ka Potočarima. Iako je do početka ostalo još mjesec dana, broj prijavljenih učesnika već sada je blizu 1.000.

– Organizacija Marša mira počela je u martu. Logistički smo spremni na učešće između 3.500 i 4.000 ljudi, ali ukoliko broj bude veći, naravno da ćemo se prilagoditi – kaže Suljo Čakanović, predsjednik Pododbora za Marš mira i član Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjce genocida u Srebrenici.

On kaže da je do danas prijavljeno 945 učesnika, a među njima su pojedinci i organizirane grupe.

– Pored prijava iz Bosne i Hercegovine, za sada imamo prijavljene grupe učesnika iz Srbije, odnosno Sandžaka, Sjedinjenih Američkih Država, Danske i Austrije. Iz prethodnih godina uvidjeli smo da najviše prijava pristigne u julu, a veći broj učesnika se prijavi i u Nezuku 8. jula – navodi Čakanović.

Podsjećamo, Marš mira je pješački pohod stazama kojima su se Podrinjci 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon pada Srebrenice 11. jula 1995. godine. Najveći dio trase i ove godine će biti autentičan, odnosno odgovara putu kojim je prošla većina preživjelih učesnika marša smrti 1995. godine.

– Za sve učesnike bit će osigurana voda, voće i energetski dodaci, kao i prenoćište u kampu. Oni koji žele da učestvuju u podjeli bilo čega učesnicima, moraju to prijaviti organizatorima, da bismo mi izvršili potrebnu organizaciju. Ove godine imamo u planu da organiziramo i prijevoz iz Sarajeva za Nezuk, ukoliko se javi dovoljan broj zainteresiranih da se popuni autobus – kaže Čakanović.

Trasa kojom će se kolona kretati duga je oko 100 kilometara. Pješači se tri dana, svakoga dana oko 30 kilometara, po veoma zahtjevnom terenu. Prenoćišta su u Liplju i Mravinjcima.

Trasa Marša mira glasi: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

Faktor