‘U početku me jako boljelo’: Palestinci o nasilju Izraelaca u zatvorima: Udarali ih palicama, prijetili silovanjem…

Osamnaestogodišnji Mohammed Nazzal jedan je od palestinskih zatvorenika koji je oslobođen ove sedmice u razmjeni između Izraela i taoca. Obje ruke su mu u zavojima, a povrede je zadobio prije deset dana kada su u njegovu ćeliju ušli izraelski zatvorski čuvari s mikrofonom i zvučnikom i pokušali isprovocirati zatvorenike pljeskanjem i vrištanjem njihovih imena.

“Kada su vidjeli da ne reagiramo, počeli su nas tući”, ispričao je Mohammed za BBC.

“Pokušavao sam zaštititi glavu, a oni su mi pokušavali polomiti noge i ruke”.

Bio je u pritvoru u zatvoru Nafha od augusta iako nikada nije saznao za što je konkretno uhapšen. Izrael pak kaže da su svi zatvorenici pritvoreni u skladu sa zakonom.

BBC je dobio Mohammedove rendgenske snimke palestinskih ljekara u Ramallahu koji su ga pregledali nakon što je pušten u ponedjeljak. Dva ljekara u Velikoj Britaniji su potvrdili da rendgen pokazuje prijelome obje ruke.

“U početku me jako boljelo”, ispričao je Mohammed kojemu su ostali zatvorenici pomagali jesti, piti i koristiti kupaonicu. Bojao se tražiti ljekarsku pomoć da ga stražari ponovo ne pretuku.

Izraelska zatvorska služba osporava Mohammedovu priču. Tvrdi da je ljekar pregledao bivšeg zatvorenika prije izlaska iz zatvora i da nije bilo dijagnosticiranih zdravstvenih problema.

Zatvorska služba je objavila i snimku tinejdžera kako izlazi iz zatvora i ukrcava se u autobus Crvenog križa prije puštanja na slobodu, no Crveni križ nije htio komentirati ovaj pojedinačni slučaj.

Još pet osoba s kojima je razgovarao BBC potvrdilo je da su izraelski čuvari provodili zlostavljanje i kolektivno kažnjavanje u sedmicama nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. Udarali su ih palicama, oduzeli odjeću, hranu i deke.

Pretučene ruke Mohammeda Nazzala / Foto: BBC

Lama Khater koja je također puštena iz zatvora početkom ove sedmice, objavila je video na društvenim mrežama u kojem navodi da joj je obavještajna službenica “izričito prijetila silovanjem” odmah nakon hapšenja krajem oktobra.

U videu je rekla da je bila vezana lisicama i povezom preko očiju. U telefonskom razgovoru za BBC, Lama je rekla da je protiv zatvorenica korišten i suzavac u njihovoj spavaonici u zatvrou Damon.

Društvo palestinskih zatvorenika kaže da je došlo do naglog porasta broja palestinskih smrtnih slučajeva u pritvoru od napada 7. oktobra, pri čemu je šest osoba umrlo u zatvoru od tog datuma. Izrael o tome kaže da su četiri zatvorenika umrla na četiri različita datuma tokom proteklih sedmica, te da zatvorska služba nema saznanja o uzrocima smrti.

Voditelj Društva palestinskih zatvorenika, Abdullah al-Zaghary, kaže da su mnogi zatvorenici bili svjedoci nasilju u izraelskim zatvorima, uključujući i udarce po licu, ali i uriniranje po zatvorenicima u lisicama.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE