Portal 072info

U pogon stavljena nova oprema u jami Raspotočje RMU Zenica

Svečano je danas bilo u Jami raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica gdje je uz predstavnike Elektroprivrede BiH, federalnih i kantonalnih vlasti, te brojnih zvanica u rad pušteno novo široko čelo. Ukupna vrijednost ove investicije premašuje 30 miliona maraka, a ocjenjeno je kako bi uz osiguranje humanijih uslova rada i znatno veće produktivnosti nova oprema iz Poljske treba donijeti i stabilnost zeničkog rudnika u ova teška vremena.

Novi široko-čelni mehanizovani kompleks sa transportnim sistemom, mašinom za izradu jamskih prostorija i grabuljastim transporterom zapravo je u jami Raspotočje pušten u probni rad još 7. septembra, ali ozvaničenje rada u novim jamskim otkopnim prostorijama ostavljena je na 72. rođendan Elektoprivrede BiH, koja unazad gotovo četiri godine sa nekolicinom drugih bh. ugljenokopa čini zajednički koncern.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Realizacijom ovog projekta, Elektroprivreda BiH je ispunila obaveze na humanizaciji i modernizaciji rada u jami Raspotočje preuzete nakon nesreće u kojoj je 4. septembra 2014. godine, život izgubilo 5 rudara, a više od 30 povrijeđeno. Široko čelo u jami Raspotočje proizvodiće više od 1.000 tona uglja dnevno, čime se stiču uslovi za ostvarenje planirane godišnje proizvodnje u količini 380.000 tona. Zahvaljujući široko-čelnom kompleksu i pratećoj opremi, pogon Raspotočje proizvodiće više od 50 posto ukupne planirane proizvodnje uglja u Rudniku Zenica. (S.G.)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 

Rtvze.ba
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME