U ponedjeljak promocija nove Lige prvaka: Bez grupne faze, utakmice i četvrtkom

Screenshot 5 38
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Evropska nogometna federacija (UEFA) u ponedjeljak će zvanično predstaviti redizajn Lige prvaka koji će nastupiti od sezone 2024./25., odlučeno je jučer na komitetu takmičenja.

Španska Marca prenosi da bi se broj učesnika trebao povećati s 32 na 36 ekipa, a bit će dva “wild carda” rezervirana za ekipe s visokim UEFA-inim koeficijentom. Najveća promjena je to što se neće igrati grupna faza već će se klubovi rangirati u jednoj ligi od 1. do 36. pozicije.

Ta prva faza Lige prvaka igrat će se od septembra do januara, a promjena je da će se od 2024. godine utakmice ovog takmičenja, osim utorkom i srijedom, igrati i četvrtkom.

Naime, u prvoj fazi igrat će se 18 utakmica sedmično umjesto dosadašnjih 16, a ukupno će se odigrati 180 utakmica umjesto 96, koliko se sad igra.

Svaka ekipa će odigrati 10 mečeva u novom formatu, odigravši pet kod kuće i pet u gostima, protiv protivnika različite snage, a klubovi će biti podijeljeni u četiri jakosne grupe.

Najbolje rangirane ekipe igrat će s dvije druge ekipe svog nivoa, tri sa slijedećeg nivoa prema dolje, još tri iz drugog u najniži pot, a zatim dva iz najnižeg pota.

Osam najbolje rangiranih ekipa proći će u osminu finala, dok će oni od 9. do 16. mjesta igrat će doigravanje protiv onih smještenih između 17. i 24. za preostala mjesta u osmini finala.