Portal 072info

U posjeti Centru za održavanje i kontrolu saobraćaja

Centar za održavanje i kontrolu prometa u Drivuši ima funkciju prikupljanja bitnih informacija za sigurnost odvijanja saobraćaja na blizu 80 kilometara auto-puta, kako bi se na vrijeme prepoznala opasna situacija i brzo reagovalo. Posebna pažnja posvećena je nadzoru odvijanja saobraćaja u tunelima.

Centar je otvoren u avgustu 2014. godine, istovremeno kada je u saobraćaj puštena dionica auto-puta od Bilješeva do Drivuše, odnosno Tunel 1. Mart.

Šef odjela za upravljanje i nadzor saobraćaja u JP Autoceste F BiH, Zlatko Demirovski, kaže da centar ujedno nadzire ostale dionice i tunele.

U centru je trenutno zaposleno 15 operatera, a njihov posao je nadzor nad 12 sistema.

Stanje se prati na dnevnom nivou, a od ukupnog broja registrovanih udesa , 60 procenata uzrokovano je neprilagođenom brzinom. Inače, svi podaci se analiziraju, a na osnovu toga se rade dodatna poboljšanja koja za cilj imaju smanjenje broja nezgoda. Imajući u vidu sigurnosne rizike, tuneli su pod posebnim nadzorom.

U Javnom preduzeću Autoceste F BiH planiraju, po završetku radova na zeničkoj obilaznici i sjevernije, otvoriti još jedan centar za održavanje i kontrolu saobraćaja, te na području Hercegovine. Cilj je imati moderan i uvezan sistem koji će omogućiti sve uslove za bezbjednu vožnju. (R.Š.)

Rtvze.ba

Podijelite članak