Portal 072info

U posjeti najstarijoj zeničkoj pekari: Iftar bez ramazanije je kao Bajram bez baklave

Ramazan u Bosni i Hercegovini nemoguće je zamisliti bez mirisa ramazanija, koji se širi čaršijom iz obližnjih pekara. Identična situacija je i u Zenici, gdje postači godinama i sat-dva prije iftara zauzimaju mjesto u redu da kupe poznatu Salčinovićevu ramazaniju, koja ima tradiciju dugu više od 200 godina.

Ukras od ćurekota

Iako nije ništa drugo nego lepina koja u svetom mjesecu na svoj gornji sloj dobiva ukras od ćurekota, čiji se poseban miris širi sokacima i privlači mnoge koji prolaze pored pekare, upravo je ona prioritet među pecivima tokom ramazana u ovoj pekari, u šta smo se uvjerili i prilikom naše posjete.

Kako nam kaže Rasim Salčinović, vlasnik pekare, u vrijeme mjeseca posta, ramazanije ne kupuju samo postači nego i ljudi drugih religija pa i oni koji ne poste.

– Naša pekara je među najstarijim i nastala je davne 1800. godine. To je porodična tradicija, koju održavamo 219 godina, a moram priznati da je ramazan u ovom poslu jedan od najvećih izazova u godini, jer se dosta više i radi – govori on.

Upravo se u ovoj pekari svakog dana napravi, ispeče i proda nekoliko hiljada ramazanija.

– Čar je u starom receptu, koji godinama ne mijenjamo. Ramazanija, somun, lepina, pitica… kako se gdje zove, specifična je, jer se pravi po starom receptu i maže se jajetom, a poslije se posipa ćurekotom i na sebi ima šare i rezove, za razliku od sarajevske, koje to nemaju. Naša ramazanija ima i sredinu – otkriva on.

Zadržava svježinu

Posebnost i tajanstvenost recepta, dodaje Salčinović, je i to što se njihova ramazanija, za razliku od ostalih, može koristiti više dana, jer zadržava svježinu. Ne krije da je upravo to najprodavaniji proizvod pekare.

– Iftar bez ramazanije je kao Bajram bez baklave. Ramazanija je godinama neizostavan dio iftara i sehura, to je proizvod koji najviše prodajemo ovih dana. Svi kupuju ramazanije i jedva čekaju da ih pomaste i prekinu post upravo s njima – kaže Salčinović.

Potrudim se da postači uživaju u svakom zalogaju

Vođa pekare Tarik Salčinović godinama je zadužen za proizvodnju, pravljenje i pečenje ramazanije, koju postači u Zenici s nestrpljenjem iščekuju.

– Posao jeste zahtjevan, ali kad znate kolika je cjelokupna simbolika ove ramazanije, onda to radite s užitkom. Maksimalno se potrudim da ramazanija bude savršena te da postači uživaju u svakom njenom zalogaju – govori nam Tarik.

Egida

SALČINOVIĆ preporučuje postačima da ramazaniju jedu hladnu, a ne vruću, kako to mnogi rade, jer je tako ukusnija i zdravija.

Salčinović: Porodična tradicija
  • Salčinović: Porodična tradicija

AVAZ – D.PAŠALIĆ

Podijelite članak
  • 601
    Shares

Počitajte još

Muftija ef. Dizdarević upriličio prijem za zeničke humanitarce

072info

ZENICA Kod dvadesetogodišnjaka pronađen pištolj, jedna osoba uhapšena zbog droge

072info

Robijaši i ove godine planiraju obradovati veliki broj zeničkih mališana

072info

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box