Portal 072info

U posljednjih 48 sati spašeno 1.149 imigranata

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

imigranti

Više od hiljadu imigranata je spašeno u 48 sati i transportirano na sicilijanske obale u okviru operacije talijanske mornarice Mare Nostrum, dok političke stranke traže prekid zbog velikih troškova za Italiju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mornarica je najavila u utorak dolazak u luku Augusta na Siciliji broda amfibije San Giorgio sa 321 imigrantom spašenim u Sicilijanskom kanalu, od kojih su 62 žene i petero djece. Mornarica je saopćila da je uhapsila u ponedjeljak u operacijama identifikacije imigranata dvojicu među njima koji su pružali otpor službenicima javnog reda.

U toku posljednjih 48 sati, ukupno je 1.149 imigranta talijanska mornarica prevezla u sicilijanske luke u saradnji s lokalnom obalskom stražom i trgovačkim brodovima. Od početka godine, gotovo 22.000 imigranata i izbjeglica je stiglo čamcima na talijanske obale, ili deset puta više nego u istom periodu 2013. godine, prema vlastima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema talijanskim medijima, vlada je već potrošila 60 miliona eura za operaciju Mare Nostrum, povjerenu talijanskoj mornarici, čija se cijena procjenjuje na devet miliona mjesečno. Operaciju je pokrenula vlada Enrica Lette u jesen (18. oktobra 2013. godine), nakon dvije pomorske nesreće u kojima se utopilo najmanje 400 imigranata i izbjeglica.

U prosjeku, pet vojnih brodova s njihovim helikopterima i više od 900 mornara i oficira svakodnevno učetvuju u operaciji nazvanoj po imenu koje su Rimljani u antičkom dobu dali Mediteranu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mateo Salvini, šef antiimigracione stranke Liga sjevera, tražio je prekid programa cijeneći da “talijanski građani finansiraju krijumčare i ilegalnu invaziju na naše obale”.

Maurizio Gaspari desno krilo stranke Forza Italia je ocijenio da se radi o “ludoj i skupoj operaciji i da smo došli do farse sa krijumčarima koji najavljuju odlazak brodova da bi pokrenuli intervenciju spašavanja”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Početkom aprila, ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano je uputio apel Evropskoj uniji kako bi ona više pomogla Italiji koja je suočena s prilivom imigranata. On je naveo broj od 300.000 i 600.000 kandidata u emigraciji spremno da se iskrca s libijske obale u Evropu.

Evropa “mora preuzeti situaciju u ruke. Ona ne može reći da je, dajući 80 miliona eura Frontex-u (Agenciji za nadgledanje evropskih granica) riješila problem”, rekao je on.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Fena

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME