U Potočarima će 11. jula smiraj naći dva maloljetnika

p 11

Sve aktivnosti vezane za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone UN, u julu 1995. godine bit će realizirane kao i proteklih godine bez ograničenja broja posjetilaca, ali uz primjenu mjera zaštite od koronavirusa, zaključak je Organizacionog odbora (OO) ovogodišnje komemoracije.

Obilazak terase

Hamdija Fejzić, predsjednik OO za „Avaz“, kaže da pripreme za komemoraciju i „Marš mira 2021“ teku ustaljenom dinamikom, a 11, umjesto dosadašnjih 13 pododbora, svoje aktivnosti obavljaju po utvrđenim rokovima, tako da je skoro sve spremno za komemoraciju 11. jula.

– U utorak će, članovi pododbora pohoda od Nezuka do Potočara, obavit pregled kompletne trase, dužine 110 kilometara, kako bi na vrijeme otklonili sve prepreke za nesmetan i bezbjedan prohod učesnika te izvršili pripreme za postavljanje kampa u Liplju i Mravinjcima za noćenje posjetilaca ove manifestacije – pojasnio nam je Zulfo Salihović, predsjednik pododbora „Marš mira 2021“

 „Avaz“ saznaje da su porodice 16 žrtava genocida do sada dale saglasnost za ukop posmrtnih ostataka njihovih najmilijih na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

  • Najmlađa žrtva Azmir osmanović Foto: S. Smajlović

37 identificiranih

Ovaj broj nije konačan, mogao bi biti nešto veći jer se u Podrinje identifikacionom projektu (PIP) u Tuzli, nalaze posmrtni ostaci još 37 žrtava. Oni su također identificirani DNK metodom, ali porodice još uvijek nisu dale saglasnost, uglavnom zbog nekompletnosti tijela.

Među žrtvama genocida, koje će 11. jula u Potočarima naći konačni smiraj su dva maloljetnika i jedna ženska osoba, koja je imala 24 godine kada je ubijena. Najmlađa žrtva je Azmir Osmanović iz Ljeskovika kod Srebrenice, imao je samo 16 godina kada je ubijen.

 Osim njega, bit će ukopan još jedan 17-godišnjak. Na potvrđenom spisku za ukop je i 20 godišnji Nezira Dautović iz srebreničkog planinskog sela Brezovice, a najstarija osoba sa spiska za ukop je Vejsil Hamzabegović (56) iz Kule kod Zvornika.