Portal 072info

U Potočarima reekshumacija posmrtnih ostataka 65 žrtava

U Memorijalnom centru u Potočarima 25. jula počinje reekshumacija. Planirano je da budu reekshumirani posmrtni ostaci 65 žrtava radi reasocijacije, odnosno kompletiranja tijela.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić podsjeća da su posmrtni ostaci žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a, pronađeni u brojnim primarnim, sekundarnim, u nekim slučajevima čak i tercijarnim masovnim grobnicama.

”Izmještanje masovnih grobnica radi prikrivanja zločina i uništavanja tragova imalo je za posljedicu pronalazak nekompletnih tijela u masovnim grobnicama. Porodice su prilikom identifikacije upoznate o činjenici da postoji mogućnost naknadnog pronalaska i identifikcije posmrtnih ostataka njihovih članova u slučajevima gdje su pronađeni nekompletni posmrtni ostaci”, pojasnila je Čengić.

Ističe da, ukoliko se naknadno pronađu i identificiraju posmrtni ostaci, porodice se o tome obavještavaju i pozivaju na identifikaciju. Uz njihovu saglasnost se dodaju naknadno pronađeni dijelovi skeleta ranije ukopanim posmrtnim ostacima.

Čengić podsjeća da je od 2011. godine izvršena reasocijacija za 401 žrtvu i „od ponedjeljka je planirano da se izvrši za još 65 žrtava genocida“.  Reekshumacija bi trebala trajati od 25. do 29. jula, odnosno dok proces reasocijacije posmrtnih ostataka 65 žrtava ne bude završen.

”U Podrinje identifikacionom projektu (PIP) u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci za 1.000 žrtava, gdje su naknadno dobijeni DNK nalazi i u narednim godinama će se raditi reekshumacije u Potočarima radi dodavanja naknadno pronađenih dijelova skeleta”, navela je Čengić.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box