Portal 072info

U prekidu brojne putne komunikacije na području ZDK-a

Ilustracija

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona saopćio je da su usljed novih kišnih padavina u prekidu brojne putne komunikacije na podučju kantona. Posebno je teška situacija u općinama Zenica i Žepče, gdje su angažovane teške građevinske mašine na održavanju vodotoka rijeka i potoka, koji ugrožavaju stanovništvo i puteve.

Klizišta na području općine Zenica i dalje zadaju najviše problema stručnjacima i građevinskoj operativi na odbrani od prirodne nesreće.

Općinski štab civilne zaštite je u proteklom periodu poduzeo brojne aktivnosti na raščišćavanju putnih komunikacija u većem broju naselja, a posebno kroz naselje Topčić polje, kojem je protekle noći ponovno prijetila opasnost da bude zatrpano materijalima koje donose tri vodotoka, Starinski potok, Ciganski potok i Švabin potok.

U naselju Topčić polje čitavu noć su radile mašine koje su sprečavale da nanosi blata, kamenja i drveća blokiraju korita tri potoka, cijevi, tunele i prolaze ispod seoskih mostova i izazovu nove katastrofalne poplave ovog naaselja, koje je tokom majskih polava bilo zatrpano kamenjem i muljem.
 
Najveće probleme na području Topčić polja i danas stvara Starinski potok, kojem je vodostaj izuzetno visok usljed čega formira bujični tok. Na ovom lokalitetu radi sedam mašina koje ulažu velike napore svojim neprekidnim radom da voda ostane u svom koritu.

Putna komunikacija Nemila – Bistričak je u prekidu, gdje je usljed novih padavina ponovo stradala putna komunikacija, a koja je bila sanirana od majskih poplava. Na području mjesne zajednice Nemila provode se aktivnosti na osposobljavanju putne komunikacije prema selima šerićkog kraja.

I Orahovička rijeka je nabujala usljed čega na više mjesta dolazi do izlijevana iz njenog korita, ali se situacija sa ovom rijekom drži pod kontrolom.

Fena

Podijelite članak