Portal 072info

U protekloj deceniji ubijeno pet istaknutih iranskih nuklearnih fizičara

5 317
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U proteklih deset godina u atentatima je ubijeno pet vrhunskih iranskih naučnika koji su radili na nuklearnim istraživanjima, javlja Anadolu Agency (AA).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ministarstvo odbrane Irana jučer je saopćilo da je u teheranskom distriktu Abserdu u oružanom terorističkom napadu ubijen Mohsen Fakhrizadeh, jedan od vodećih iranskih stručnjaka za nuklearna istraživanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ubijeni Fakhrizadeh bio je i šef Vijeća za istraživanja i inovacije pri Ministarstvu odbrane Irana, a tokom razmjene vatre s njegovim zaštitarima, ubijena su i najmanje trojica napadača.

Iranski zvaničnici su za ubistvo optužili Izrael, čiji premijer Benjamin Netanyahu je prije dvije godine održao prezentaciju o iranskom nuklearnom programu i kazao da treba zapamtiti ime Mohsena Fakhrizadeha.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Šef iranske diplomacije Mohammed Zarif je kazao da postoje čvrste naznake da iza napada stoji Izrael, a Netanyahu je pak kazao da se na Bliskom istoku događa svojevrsna mobilizacija i da se očekuju napeti dani.

Fakhrizadeh je peti iranski naučnik koji je ubijen u atentatima u proteklih deset godina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Serija atentata na naučnike koji su radili na nuklearnim istraživanjima počeo je 2010. godina ubistvom Mesouda Ali-Mohammadija, profesora fizike s Univerziteta u Teheranu. 

Stručnjak za kvantnu fiziku Ali-Mohammadi ubijen je 12. januara 2010. godine aktiviranjem bombe na motociklu ispred njegove kuće u Teheranu. Ranjena je i njegova supruga.

Iran je za taj atentat optužio Izrael i SAD, a zvanični Washington je odbacio optužbe.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iranske vlasti su uhapsile Majida Jamalija Fashija koji je priznao da je izvršio atentat na profesora Ali-Mohammadija, a tokom suđenja je priznao da je to učinio za izraelsku obavještajnu službu MOSSAD i da mu je za to plaćeno 120 miliona dolara. Fashi je osuđen na smrtnu kaznu i pogubljen je 2012. godine.

Novi napadi na istaknute iranske naučnike koji su radili za Ured za atomsku energiju dogodili su se 29. novembra 2010. godine.

Daljinskim aktiviranjem bombe u automobilu ubijen je Majid Shahriari, profesor fizike s Univerziteta Shahid Beheshti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istog dana izveden je identičan pokušaj atentata i na Fereydoona Abbasija, još jednog profesora s Univerziteta Shahid Beheshti. Abbasi je s teškim povredama preživio napad.

Ekspert nuklearne fizike Darioush Rezaeinejad ubijen je u julu 2011. godine u Teheranu. Napadač je s motocikla otvorio vatru na njega dok je sa suprugom vodio dijete iz obdaništa. Rezaeinejad je ubijen na mjestu napada, a njegova supruga i dijete su ranjeni.

Vlasti Irana su i za taj napad optužile Izrael i SAD, a iz Washingtona su negirali optužbe.

Početkom 2012. godine u Teheranu je ubijen i Mostafa Ahmadi-Roshan, naučnik, nuklearni fizičar koji je radio u centru za obogaćivanje uranijuma u Natanzu. U eksploziji u njegovom vozilu poginuo je i vozač Riza Kashkai.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ahmadi-Roshan je bio jedan od vodećih eksperata u iranskom nuklearnom kompleksu u Natanzu, što potvrđuje i činjenica da taj centar nosi upravo njegovo ime.

Američki časopis “Time” je u januaru 2012. godine objavio kako iza serije atentata na iranske nuklearne fizičare stoji Izrael.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME