Portal 072info

U ratu ostao bez cijele porodice, mir mu donio novi izazov

Mnoga djeca ostala su siročad u proteklom ratu. Zijo Ribić iz sela Skočić ostao je potpuno sam. Ipak, nije odustao od života.

U proteklom ratu ubijeno mu je šest sestara, otac, majka i brat, a on je preživio strijeljanje. Godinama je prepušten dobroj volji plemenitih ljudi. Nedavno je dobio stan na korištenje od grada, računi stižu. Morao je dati otkaz.

“Zato što sam dobio ovaj stan i moram tražiti drugi posao jer u hotelu kasne plate, nisu redovne. Morao sam ići naprijed”, kazao je Zijo Ribić.

Zijo je kuhar i za to ima nekoliko certifikata. Danima obilazi tuzlanske restorane i traži posao. Za sada, bezuspješno.

“Meni je nebitno koji je posao. Kad bi mi ponudili da radim u komunalnom, radio bih. Neka je meni redovna plata. Da mi je neki siguran posao”, otkrio je on.

ZIJO RIBIĆIzvor: N1

Teško mu pada što nema nikog svog bližnjeg da mu pomogne formirati normalan život. Zamišlja očinske i majčinske savjete, jer, kaže, oni bi bili jedini iskreni i pravi.

“Majka i otac kad ti obećaju, oni te neće slagati. Ispunit će ono što kažu. Tako ja u svojoj glavi to maštam. Pretpostavljam da je to tako”,dodao je.

 Zijina želja je posao i porodica. Ove godine planira ukopati i ostale posmrtne ostatke svoje porodice da zajedno nađu smiraj. On dalje ide sam, a za sobom zatvara sva vrata mučne i teške prošlosti.
N1
Podijelite članak