U RS cijena skočila za 200 KM: U FBiH neće poskupjeti registracija vozila!?

1635870827 vozila 750x422 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Odlazak stanovnika iz Federacije BiH u susjedni entitet Republika Srpska kako bi po povoljnijoj cijeni registrirali automobil postaje prošlost.

Zakon na snazi

Naime, u ovom bh. entitetu došlo je drastičnog poskupljenja registracije vozila, jer su se osiguravajuća društva koja posluju na teritoriji Republike Srpske dogovorila da poštuju zakon i ukinu popuste, odnosno bonuse koji su do sada korišteni.

U suštini, osiguravajuća društva više neće biti u mogućnosti da daju maksimalan bonus po polisi od automobilske odgovornosti, koji je iznosio do 50 posto, što praktično znači da će vlasnik prosječnog automobila koji nije imao prijavljene štete na vozilima registraciju plaćati oko 200 KM skuplje.

ČITAJ JOŠ:  Upozorenje građanstvu na opasnost od izazivanja požara

S druge strane, iz Agencije za nadzor osiguranja FBiH kazali su nam da do poskupljenja neće doći, jer se u FBiH i ranije poštovao zakon.

– Sva društva koja posluju na tržištu Federacije BiH dužna su u svom radu postupati na način kako je to regulirano odlukama koje su na snazi. S obzirom na to da je obaveza društava da postupaju prema jedinstvenom cjenovniku i tarifi premije, ne postoji mogućnost poskupljenja sve dok su navedene odluke na snazi – objasnili su nam.

ČITAJ JOŠ:  Stiže novi udar na džepove vlasnika vozila: Poskupljuje i registracija, poznato i za koliko!?

Idu prijave

Dalje navode kako je Agencija u svom radu, postupajući prema službenoj dužnosti, ali i prijavama drugih lica, utvrdila da postoji nezakonito postupanje na tržištu osiguranja Federacije BiH.

U skladu s tim, izrečeni su prekršajni nalozi i zakonom propisane mjere nadzora.

Tehnički pregled

Podsjećamo, odlukom Vlade FBiH više se ne priznaje tehnički pregled koji je urađen u Republici Srpskoj. To znači da stanovnici FBiH više neće moći registrirati vozilo, uz dokaz o izvršenom pregledu vozila, u RS.

ČITAJ JOŠ:  Tri sedmice nema oscilacija, ali kafići, restorani i kulturne institucije moraju se pridržavati ovih mjera

Avaz

GODISNJICA
MARKETING