U RS propalo više od 55.000 vakcina, isti scenarij čeka FBiH gdje je pri kraju roka 340.183 doza

vakcina
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Zdravstveni sektor u BiH suočava se sa dva nova problema, od kojih je jedan prisustvo delta soja koronavirusa, koji napada deset puta intenzivnije od dosadašnjih sojeva, a drugi je propadanje vakcina, kojih će, samo u RS, biti uništeno toliko da bi se njima mogao vakcinisati jedan grad, pišu Nezavisne.

Naime, u RS je istekao rok za više od 55.000 vakcina, a nije isključeno da će se sličan scenario dogoditi i u FBiH, gdje će 340.183 doza biti neupotrebljivo već narednog mjeseca.

Kratak rok trajanja

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je da je u RS propalo 55.440 doza vakcina proizvođača “AstraZeneca”.

Kako je Zeljković pojasnio, ovim vakcinama je rok istekao krajem jula i krajem avgusta te ih sada pripremaju za uništavanje.

-Nažalost, ovo predstavlja značajnu količinu vakcina. Radi se o „AstraZenecinim“ vakcinama koje su bile veoma kratkog roka trajanja, a najveća količina je došla kroz donaciju – rekao je Zeljković.

Dodao je da će u narednom periodu, u skladu s procedurama Instituta za javno zdravstvo RS, te vakcine biti uništene.

-Te vakcine su trenutno u karantinu i one se naravno ne koriste za upotrebu – kazao je Zeljković.

Dva su glavna faktora utjecala na to, da dođe do ove situacije, koja se odnosi na propadanje značajnog broja vakcina.

-Prvi faktor je jako kratak roka trajanja. Ne smijemo zaboraviti da je period za revakcinaciju AstraZeneca vakcinom 90 dana, odnosno 12 sedmica, a vakcine koje su nama došle kroz donaciju su imale rok trajanja od 30 do 60 dana – objasnio je Zeljković.

Nisko interesovanje građana

Dodao je da, nažalost, u tom periodu interesovanje građana za vakcinaciju nije bilo veliko te to predstavlja drugi ključni faktor koji je doveo do propadanja cjepiva.

-Zbog niskog interesovanja građana nismo bili u mogućnosti da ih apliciramo, tako da ćemo nažalost doći u situaciju da moramo uništiti oko 55.000 doza vakcina – zaključio je Zeljković.

Izazov je i pred zdravstvenim sektorom u FBiH, gdje, kako je potvrđeno za više od 340.000 vakcina rok istječe u oktobru.

Kako saznajemo u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, i ovdje je uglavnom riječ o AstraZeneci (319.390), potom Pfizeru (19.536), te o Sinovaku (1.257).

Međutim, federalne institucije su se, slučajno ili ne, baš jučer pozvale na sastanak održan prije gotovo mjesec, te saopštile da bi trebalo skratiti razmak između dvije doze AstraZenece.

U praksi to znači da bi se dio ovih vakcina, kojima rok ističe idućeg mjeseca, mogao potrošiti brže.

Preporuke nakon sastanka od 5.avgusta

-Preporuka je sa sastanka Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva, održanog 5. avgusta, da se druga doza cjepiva daje što ranije unutar preporučenog razmaka, uzimajući u obzir porast broja oboljelih i prijetnju od širenja delta varijante u FBiH, kao i činjenicu da je kod osoba koje nisu vakcinisane ili nisu preboljele koronu primjena jedne doze cjepiva manje učinkovita – saopšteno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kako su dodali, imajući na umu da je dokumentacijom proizvođača docjepljivanje preporučeno između 4. i 12. sedmice, smatraju da je sasvim sigurno i trenutnom stanju postupka imunizacije u Federaciji BiH primjereno docjepljivanje nakon šest sedmica.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH su potvrdili da ukupan broj pristiglih vakcina u BiH iznosi 2.994.050 kroz sve mehanizme nabavke (donacije, “EU4Health”, Kovaks i direktne nabavke entiteta).

Inače, kao što je prekjučer najavljeno, a jučee i potvrđeno, pred našim zdravstvom pojavio se još jedan novi izazov. Naime, juče su u Institutu za javno zdravstvo RS potvrdili da je detektovano prisustvo delta soja kod 24 uzorka, te da je većina pozitivnih uzoraka iz banjalučke regije.

-Osoba zaražena delta sojem može da zarazi od 20 do 30 osoba, dok je kod prvih sojeva jedna zaražena osoba mogla da zarazi dvije do tri osobe – rekao je Zeljković.